Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hoogleraren keren zich tegen 18.000+-maatregel

75 hoogleraren hebben een brief ondertekend waarin zij zich keren tegen de 18.000+-maatregel. De besparingsmaatregel is er volgens hen debet aan dat de meest kwetsbare patiënten in de ggz geen goede zorg meer krijgen.
Hoogleraren keren zich tegen 18.000+-maatregel

Ggz-instellingen die behandelingen aanbieden die langer dan 18.000 minuten duren, krijgen sinds dit jaar een korting opgelegd van maximaal twee procent van hun budget. Minister Schippers wil hiermee bereiken dat minder patiënten gebruikmaken van de lange behandelingen.

'Bewezen effectief'

Het gaat volgens de hoogleraren om duizenden van de meest kwetsbare patiënten, zoals patiënten met autisme, schizofrenie en ernstige persoonlijkheidsstoornissen, die niet langer in aanmerking komen voor bewezen effectieve behandelingen die voorgeschreven worden door internationale en nationale vakrichtlijnen.

Duurder op termijn

Ook andere patiënten hebben last van de maatregel omdat de kwetsbare patiënten meer een beroep zullen doen op andere vormen van hulpverlening. Deze andere behandelingen zijn echter bij de meest kwetsbare patiënten minder effectief en minder doelmatig dan de gespecialiseerde 18.000+-behandelingen. Op termijn zijn we duurder uit, waarschuwen de hoogleraren. Want de maatregel zal niet alleen de meest kwetsbare patiënten raken, maar ook leiden tot een significant hogere maatschappelijke en economische ziektelast. ‘Er dient dringend een goede oplossing gevonden te worden om behandeling voor de meest kwetsbare patiënten in de ggz te vrijwaren.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stock xchng )

Lees meer:

Hoogleraren manifest 18 000+ maatregel (PDF)

Lees ook:

Ggz-instellingen verzetten zich tegen 18.000+-maatregel
De 18.000+-maatregel deugt niet

2 reacties

  • no-profile-image

    zzper

    laat deze maar eens inleveren dat maakt de zorg betaalbaarderaltijd moet het van de burger--laat nou maar als de weerlicht die schandalige inkomens zakken!

  • no-profile-image

    dorien

    eerst moeten de zelfdodingen/verwondingen toenemen.Psychiatrie moet wel hub zaakjes op orde brengen gehandelingen kunnen vaak veel transparanter en efficienter

Of registreer u om te kunnen reageren.