Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kleine ziekenhuizen zijn beter in verloskunde’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Concentratie van verloskundige zorg in een kleiner aantal ziekenhuizen leidt niet per definitie tot betere een betere kwaliteit. Kleine ziekenhuizen doen het zelfs beter dan grote. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in opdracht van de Vereniging Algemene Ziekenhuizen.
‘Kleine ziekenhuizen zijn beter in verloskunde’

Het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum, waaraan onder meer professor Johan Mackenbach heeft meegewerkt, heeft aan de hand van gegevens van ruim één miljoen bevallingen berekeningen uitgevoerd wat concentratie van zorg voor gevolgen heeft op de kwaliteit van de verloskundige zorg.

Kleine ziekenhuizen sluiten

Concentratie van ziekenhuizen volgens het principe ‘kleinste eerst’ verdubbelt de gemiddelde aanreistijd voor zwangeren en verhoogt de sterfte met tien procent. Als de kleinste ziekenhuizen worden gesloten en tegelijkertijd wordt voorkomen dat er in landelijke gebieden meerdere ziekenhuizen de deuren sluiten, neemt de sterfte licht af. Het gaat daarbij om kleine aantallen.

Kleine beter dan grote

Opvallend is dat de omvang van het ziekenhuis geen duidelijke invloed heeft. Groot betekent niet per definitie beter. Integendeel, kleine ziekenhuizen doen het zelfs beter dan grote. De onderzoekers schrijven verrast te zijn door dit resultaat, omdat ze er vanuit gingen dat het risico op fouten zou afnemen in grotere ziekenhuizen. Er blijken echter grote en onverklaarbare kwaliteitsverschillen te bestaan tussen vergelijkbare ziekenhuizen.

Korte lijnen in kleine ziekenhuizen

Dat kleine ziekenhuizen het beter doen kan komen doordat er korte lijnen zijn tussen gynaecologen en verloskundigen, waardoor de communicatie makkelijker gaat. Dat oppert de Vereniging Algemene Ziekenhuizen, opdrachtgever van het onderzoek, als mogelijke verklaring. Een andere reden kan zijn dat in kleine ziekenhuizen de gynaecoloog de bevalling vaak zelf doet, terwijl in grote ziekenhuizen arts-assistenten dit vaker doen.

Aanbevelingen

Veel winst valt te boeken door de geplande inleidingen niet meer in de avond, nacht en in het weekeinde te doen. Ook een betere risicoselectie kan de babysterfte terugdringen. Verder kan een betere samenwerking tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorg leiden tot een betere perinatale zorg, aldus de onderzoekers. (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: ANP

Meer nieuws

Schippers ziet af van strenge normen verloskunde

Protest tegen sluiting verloskunde zwelt aan

Acute verloskundige zorg moet beter

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.