Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Legemaate verdedigt IGZ tegenover ombudsman

Het meldpunt over de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) van de ombudsman schiet haar doel voorbij. Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate in het Nederlands Juristenblad. Volgens Legemaate versterkt het meldpunt de verkeerde beeldvorming over de IGZ.
Legemaate verdedigt IGZ tegenover ombudsman

De Nationale ombudsman heeft een maand geleden in samenwerking met TROS Radar een meldpunt geopend voor klachten over de Inspectie. Hierover is in een het Nederlands Juristenblad een discussie ontstaan waarin Legemaate beargumenteert dat het niet de hoofdtaak van de IGZ is om genoegdoening te bieden aan individuele patiënten. Weliswaar heeft de IGZ ernstige fouten gemaakt, maar de oplossing is volgens hem niet het verder stimuleren van ongerechtvaardigde verwachtingen.

Brenninkmeijer

In zijn repliek schrijft ombudsman Brenninkmeijer: “Het is mooi dat de IGZ in professor Legemaate een beschermheer vindt, maar ik daag hem uit om aan de discussie bij te dragen door mee te denken over de grondslag voor het toezicht en daarmee op een gedegen wijze gestalte geven aan de rechten van patiënten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©IGZ)

Lees meer:

Kamer: betrek ombudsman bij onderzoek naar IGZ

Schippers wil toezicht van IGZ verbeteren

Ombudsman en Tros Radar verzamelen klachten over IGZ

6 REACTIES

  1. Dat bij het productieproces van TV’s of wat dan ook fouten gemaakt worden, is menselijk als het er maar niet teveel zijn. Vooral omdat er nog een controle-apparaat achter zit. Zo ook bij de zorg. Enorm veel geld wordt daarin geïnvesteerd – onder andere allerlei instanties proberen bij NUL-INBRENG toch nog flink wat graan mee te pikken (en nul-cursus effect van allerlei zorgbijscholingingen en cursussen en DAT AL MINSTENS TIEN JAAR). Bij de zorg fungeert onder andere het IGZ als zo’n controle-apparaat. Bij voortduring EN UIT EIGEN WAARNEMING zie ik dat het controle-apparaat IGZ NIET FUNCTIONEERT. Dat is schrijnend, dramatisch, triest, walgelijk EN MISDADIG CRIMINEEL. We hebben het – als het de verpleeg- en ouderenzorg betreft over de meest trieste mensenkant van onze samenleving. En helaas is het zo. ONTKENNEN KAN NIET MEER. 1) Ikzelf ervaar het 2) de Nederlandse Patiëntenorganisatie spreekt van niet of heel slecht of veel en veel te traag functioneren; voortdurend de doofpot. Let wel binnen de gezondheid DE DOOFPOT dat is misdadig crimineel. 3) de Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor het functioneren van de IGZ. 4) Dezelfde uitlatingen hoor ik bij voortduring op de radio (Radio 1). Onderzoeksprogramma ARGOS spreekt van zeer ernstig wanbeleid. 5) En tenslotte hoor ik vanmorgen een top medewerker/medicus — 9 jaar IGZ werkzaam (ik meen ene heer Ming of zoiets) zeggen: “Het is een grote rotzooi”. Hr van de Wal eruit sodemieteren heeft geen zin (moet wel met onmiddellijke ingang gebeuren), want wat ik weet, weten 80% van de IGZ medewerkers en die hebben UIT EIGEN VOORDEEL EN LIJFSBEHOUD hun ba… hun mond dichtgehouden. Dat is – ik herhaal het want ik spreek over oudjes die ons land grootgebracht hebben – misdadig crimineel. Ik heb dat nog maar een keer eerder meegemaakt, want ik ben van voor de oorlog?!? Dus van de Wal en nog velen meer op straat donderen zonder ENIGE VERGOEDING OF AFKOOPSAM; zo straf je BANDIETEN Minister Schippers wil het nog niet geloven. Drie mogelijkheden: ze zit in het complot, ze is gruwelijk naïef of het komt haar politiek niet goed uit. Met dat laatste spant ze dan de kroon bij de kwalificaties die ik hiervoor enkele malen gebezigd heb. Wie dit leest en vrouw Schippers kent gelieve haar deze email door te sturen, waarvoor mijn hartelijke dank

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens Legemaate is er sprake van verkeerde beeldvorming van de igz?? Er is dus geen sprake van wanprestaties of slecht functioneren, maar slechts van verkeerde daglichtstelling?? Wat een opluchting.Dus kan de igz gewoon zo blijven “functioneren”?? Zou Holleeder dan toch op grond van slechte beeldvorming en versterking daarvan veroordeeld zijn ??

  4. Van prof. Johan Legemaate weten we dat hij een betrouwbare visie geeft als medisch jurist. Hij benoemde als eerste openlijk de zwijgcultuur rond letselschade, waar een slachtoffer mee te maken krijgt en waar secundaire victimisatie uit voort vloeit.
    Zo benoemde hij ook het systematisch ageren gelijke brothers in crime als het gaat om het naar willekeur naleven van regelgeving als er incidenten zich voordoen in een zorginstelling.
    IGZ is er inderdaad niet voor het individu als slachtoffer, maar maar ter controle van de zorg algemeen?
    Maar is het niet zo dat extreme cassussen op micro niveau niet juist de graadmeter zijn voor het functioneren op macro niveau. Het grootschalig wanbeheer van de zorginstelling Philedelphia wilde IGZ bijvoorbeeld binnenskamers houden.
    Wanneer is er sprake van een zorgbewaking op macro-niveau? Laten we het even omdraaien op macroniveau is geconstateerd dat letselschadeslachtoffers per definitie worden gepsychiatriseerd.
    Op macroniveau worden letselschadeslachtoffers stelselmatig verder gedupeerd en tegen gewerkt in zelfs de erkenning van hun klachten als gevolg van.
    Minister van Volksgezondheid constateert dat het voor letselschadeslachtoffers in het algemeen heel moeilijk is om hun recht te halen en dat ze met het ziekenhuis moeten praten met hun klacht, zoals Amiz ook benoemt.
    Maar laten we ook even opmerken dat het een grondwettelijke verantwoordelijkheid is van de overheid om toe te zien op een deugdelijke gezondheidszorg, iets waar zij schromelijk in verzaakt als het om situaties gaat waar het ernstig fout gaat, dan heet het ineens om een situatie op micro-niveau te gaan, terwijl het omgaan met ongewenste situaties dan wel situaties met ongewenste resultaten schromelijk in kwaliteit wordt vermeden. Misbruik en grove nalatigheid heeft zo haar kans te bestaan in Nederland. In de praktijk is het recht voor een medisch slachtoffer heel magertjes!
    ‘En waar blijft de Overheid’ zou het opvolgende onderzoek op ‘En waar bleef de Patient’ (bron Janssen-Steur MST Enschede)kunnen heten…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.