Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Levenseindekliniek officieel gestart

Zes gespecialiseerde ambulante teams van een arts en een verpleegkundige gaan sinds 1 maart bij mensen die niet verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens.
Levenseindekliniek officieel gestart

De teams worden vanuit Den Haag aangestuurd en opereren landelijk. Wanneer de patiënt door omstandigheden niet thuis kan overlijden, is dat vanaf medio dit jaar ook in de kliniek mogelijk. Mensen kunnen volgens de Nederlandse Vereniging voor een vrijwillig levenseinde (NVVE) niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor. Indien mogelijk zoekt de kliniek de samenwerking met de eigen huisarts van de patiënt om te bekijken of deze uiteindelijk toch de euthanasie zou willen uitvoeren.

Veel belangstelling

De NVVE liet eind vorig jaar al weten dit jaar te beginnen met de Levenseindekliniek. De vereniging verwacht op basis van schattingen ongeveer duizend verzoeken per jaar voor euthanasie aan huis te krijgen. Officiële aanmeldingen heeft de kliniek nog niet omdat aanmelden voor 1 maart niet mogelijk was. Inmiddels hebben al wel circa zeventig mensen aangegeven dat ze op de wachtlijst willen voor de Levenseindekliniek. Maar pas vanaf vandaag mogen belangstellenden zich echt inschrijven.

Doelgroep

Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.
(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  hennie konings

  Als het bestaande medische traject het sterven (onbedoed) kan beletten of uitstellen, wordt het tijd om eens aandacht te geven aan het recht op sterven met hulp van medici, in plaats van tegenwerking

 • no-profile-image

  fred. van de.laar

  De kern is om kwaliteit toe te voegen aan bestaand leven;
  Het is niet aan mensen om het geschenk van God zo te beeindigen.

 • no-profile-image

  adje rem

  Voor later heb ik , als dhz-er ,al wat nodig is : een plastic zak met elastiek .

 • no-profile-image

  Arnold

  Jammer dat er nog steeds artsen zijn die de wensen van hun patiënten niet serieus nemen. Uitstekend initiatief; prachtig om te zien dat er mensen in Nederland zijn die wel serieus naar deze groep mensen luistert. Ik hoop dat als ik onverhoopt ooit in een dergelijke situatie terecht kom, mij deze optie nog rest.

 • no-profile-image

  verpleegkundige

  ‘Verlicht mijn pijn en angsten, en … laat me gaan…’, zei een patiënte toen een arts met haar in gesprek was. De patiënte reageerde hiermee op het voorstel van de arts om nóg een keer te opereren. Twee maanden geleden was ik bij dit gesprek, ik herinner me het als de dag van gisteren.

 • no-profile-image

  annette

  fantastisch initiatief, eindelijk een oplossing voor mensen met een doodswens

 • no-profile-image

  Hans

  Dit is het begin van het einde.

 • no-profile-image

  Heleen van der Leest

  Kwalijke zaak.

Of registreer u om te kunnen reageren.