Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Misleiden immuunsysteem verbetert acceptatie donororgaan

Door het immuunsysteem te misleiden worden donororganen makkelijk door het lichaam geaccepteerd. Hierover hebben onderzoekers gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.
Misleiden immuunsysteem verbetert acceptatie donororgaan

Voordeel van de manipulatie is dat patiënten niet langer hun hele leven medicijnen hoeven te slikken om te voorkomen dat het orgaan wordt afgestoten. De medicijnen hebben vaak nare bijwerkingen als hoge bloeddruk, diabetes, hartaandoeningen en kanker.

Lees ook:

Succesvolle proef donorwerving Noord-Nederland
Voorrang voor nierdonoren bij nieuwe nier
‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

Acceptatie organen

De onderzoekers manipuleren het beenmerg van patiënt en donor waardoor die samen in een lichaam kunnen functioneren. Op die manier kan een 'vreemd' orgaan makkelijker geaccepteerd worden. Van de acht mensen die met de methode zijn behandeld, hebben er vijf een jaar na de operatie nog geen medicijnen hoeven nemen.
(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP - Frans van Beek)

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.