Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nieuwe groep vrouwen gewaarschuwd voor borstimplantaten

Een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP of M-implants moet zich melden bij hun arts, omdat ook zij het risico lopen van ernstige gezondheidsklachten. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Nieuwe groep vrouwen gewaarschuwd voor borstimplantaten

Het gaat bij deze oproep om vrouwen die de implantaten vóór 2001 hebben gekregen. De IGZ vraagt de ziekenhuizen en privéklinieken waar de betrokken vrouwen zijn behandeld, hen op te roepen voor controle en in overleg met de arts de implantaten eventueel te laten verwijderen. De inspectie komt in actie na een onderzoek van het tv-programma Zembla. Een woordvoerster van de inspectie heeft dat bevestigd.

Borstimplantaten

Aanvankelijk waarschuwde de inspectie alleen vrouwen die een implantaat vanaf 2001 hadden gekregen. Het VARA-programma, dat vrijdag wordt uitgezonden, achterhaalde echter dat de ondeugdelijke borstimplantaten al sinds 1998 worden verkocht in ons land.

Fout

De inspectie ging er eerst vanuit dat alleen de vrouwen die vanaf 2001 de borstprotheses kregen, risico liepen. Dat kwam omdat de Franse inspectie alle Europese inspecties per abuis had laten weten dat er pas vanaf 2001 met siliconen geknoeid was door de Franse fabrikant. Hierdoor werden mogelijk duizenden Europese vrouwen over het hoofd gezien.

Industriële siliconen

Zembla kwam er achter dat de eigenaar van de Franse PIP-fabriek tegen de Franse politie heeft verklaard dat hij zeker al sinds 1997 industriële siliconen gebruikte. Bij de Franse inspectie ontstond een misverstand omdat in Frankrijk tot 2001 geen siliconen-implantaten mochten worden verkocht. In de rest van Europa gebeurde dat wel, maar dat wisten de Fransen niet. Nadat de Nederlandse inspectie vanwege de tv-uitzending om uitleg had gevraagd, stuurden de Fransen maandag een mail aan alle Europese inspectiediensten om de zaak recht te zetten.

Plastisch chirurgen

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) uit donderdagavond in het EO-programma De Vijfde Dag forse kritiek op het veiligheidskeurmerk voor borstimplantaten. Volgens de vereniging is het keurmerk niet voldoende om de veiligheid op langere termijn te garanderen. Dat kan alleen als vrouwen met borstimplantaten langere tijd kunnen worden gevolgd, vindt voorzitter Irene Mathijssen. De vereniging pleit voor een centraal registratiesysteem waarmee dit mogelijk is. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars vergoeden omstreden PIP-implantaten
Brussel wil veiliger hulpmiddelen na implantatenschandaal
'Chirurg liet zich zwart betalen voor implantaten'

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  E. Jansen

  Veel informatie over PIP is te vinden op de site
  Meldpunt Klachten Siliconen.

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  En dat terwijl de Amerikaanse F.D.A na een bezoek aan de fabriek in 1997 had verklaard: dit spul komt ons land niet binnen.

Of registreer u om te kunnen reageren.