Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Veilige principes’: fouten medicatie tegengaan

Redacteur KinderopvangTotaal
Een praktische handleiding voor medicatieveiligheid door alle betrokken zorgverleners in de langdurige zorg. De ‘Veilige Principes’ voor medicatie worden vandaag, vrijdag 30 maart' overhandigd aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten en hoofdinspecteur Joke de Vries. Goede afstemming tussen zorgverleners is cruciaal. Er gaat nogal eens wat mis met de medicatie, zo blijkt uit onderzoek.
‘Veilige principes’: fouten medicatie tegengaan

De Taskforce Medicatieveiligheid Care is met het thema aan de gang gegaan nadat uit een IGZ-rapport eind 2010 bleek dat de risico’s op fouten zeer hoog waren in de langdurige zorg. Cruciaal in het medicatieproces van kwetsbare patiënten is het medicatieoverzicht en de medicatie-toedienlijst. Die werden veelal door verzorgenden en verpleegkundigen ter plekke met de hand gemaakt. ‘Potjes en buisjes, pillen tellen, een lijst schrijven en aftekenen. Daarbij kunnen veel fouten ontstaan, vooral bij kwetsbare patiënten en cliënten, die zelf niet in staat zijn de regie te voeren.’

Taskforce

Aldus Antoinette Bolscher, voorzitter van de Taskforce medicatieveiligheid en Ellen Zijp, senior inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Zorgvisie nr 4. Op vrijdag 30 maart heeft de Taskforce Medicatieveiligheid Care de resultaten van hun onderzoek naar veilige medicatie aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) en IGZ hoofdinspecteur De Vries (IGZ) aangeboden. De Taskforce bestaat uit brancheorganisaties, zoals ActiZ en apothekersorganisatie KNMP en NVZA. Maar ook de cliënten- en werknemersorganisaties, NPCF en V&VN, nemen deel aan de 12-koppige Taskforce.

Grensvlak

‘Alle partijen zijn nodig in het proces,’ aldus Antoinette Bolscher. ‘Iedereen keek in het verleden vooral naar zijn eigen stukje zorg. De huisarts schrijft voor, de apotheker levert, de zorgverlener deelt uit. Daar kunnen weer andere betrokkenen tussen zitten. Juist op het grensvlak, bij de overdracht van de zorg, schortte het vaak aan duidelijkheid over wie doet wat.’

16.000 Ziekenhuisopnames

De risico’s die mensen lopen als de medicatie niet op orde is, zijn niet gering. Volgens de zogenoemde Harm-studie (Hospital Admissions Related to Medication) uit 2006 kunnen per jaar 16.000 acute ziekenhuisopnames vermeden worden als de medicatietoediening veiliger is.

Verplicht

De Inspectie legde instellingen overigens na het rapport in 2010 enkele maatregelen op. Apothekers moeten een medicatieoverzicht per cliënt aanleveren met daarbij een toedienlijst waarop zorgverleners de medicatie aftekenen. Per 1 januari 2012 zijn instellingen verplicht die lijsten te gebruiken.

Apothekers

Toch blijkt uit een recent onderzoek van de ouderenbond Unie KBO dat twee derde van de apothekers en vier op de vijf artsen aan ouderen geen vragen stellen over hun verdere medicijngebruik. ‘Er is veel verbeterd, maar het is nog niet waterdicht,’ volgens Ellen Zijp, inspecteur van de IGZ. ‘Uit een vervolgonderzoek, gepubliceerd in september 2011, bleken de hoge en zeer hoge risico’s op het gebied van medicatieveiligheid met 80 procent te zijn afgenomen.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer:

‘Maatregelen overheid leiden tot minder medicatie’

Apothekers ontwikkelen uniform medicatieoverzicht

Medicatieveiligheid

5 REACTIES

  1. Sorry, dit bedoelde ik te vermelden. Die een interview houdt in een verpleeg en verzorgingsinstelling komt al snel tot de ontdekking dat voor elk kwaaltje dat de patient ooit heeft gehad, hij of zij die medicijn 20 jaar later — met nog 12 andere medicijnen die niet nodig zijn — nog steeds aan het slikken is. Een 76 jarige vrouw zei mij eens: “De kans dat ze van mijn 14 pillen er een af doen is kleiner dan dat ik volgend jaar de marathon loop” Hetzelfde geldt voor “heeft de patient wel de goede medicijn”. Je mag hopen dat een of andere verstrooide prof zegt: “Dat gaat niet goed met de medicijnen”. Dan roept HEEL NEDERLAND: “Dat we daar nooit aan hebben gedacht”. De familie roept het al twintig jaar!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. En we moeten opnieuw bekijken waar de thuiszorg echt nodig is, zegt Florijn. Dat is voldoende, dat lost al 90 procent van het probleem op. In mijn omgeving: verstuikte pols: 8 weken hulp!!. Nieuwe heup: zeven maanden hulp!!. Beide “patienten” komen met 2 zware boodschappentassen thuis, terwijl de hulp het huis opknapt. Dat gaat ze door want de instantie die de hulpen levert ziet maar EEN DING : G E L D. Droom maar lekker door.

  4. Elke taskforce (wat een naam !) vindt wel weer een “oorzaak” voor de fouten: van vergrijzing, ketenzorg, grensvlakken tot bezuinigingen. Zo houden we elkaar lekker bezig. Iedereen is druk met de eigen taak: voorschrijven, afleveren, uitdelen. Maar de belangrijkste taak is: opletten op het effect en op de bijeffecten. Wie doet dat eigenlijk in de care? De familie misschien?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.