Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgdirecteur 2,5 jaar cel voor pgb-fraude

De ex-directeur van zorginstelling Ansa in Lelystad moet tweeënhalf jaar de cel in. De rechtbank acht Samantha P. schuldig aan grootschalige fraude met onder meer pgb's. Samen met haar echtgenoot maakte zij ongeveer 3 miljoen euro buit.
Zorgdirecteur 2,5 jaar cel voor pgb-fraude

De zorgdirecteur dikte regelmatig de problematiek en zorgvraag van de cliënten aan, waardoor cliënten hogere pgb’s kregen. Deze gelden werden gestort op de rekeningen waartoe de directie toegang had. Vervolgens vulde P. de verantwoordingsformulieren foutief in en liet cliënten kwitanties tekenen voor niet ontvangen leefgeld. Met het geld kocht de zorgdirecteur vijf huizen, drie auto’s en een ‘aanzienlijke voorraad’ horloges en sieraden. Zij had daarnaast een bedrag van bijna 250.000 euro op de bank.

Witwassen

De rechtbank acht bewezen dat de directeur zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van geld en beschikte over gemeenschapsgeld dat bedoeld was voor de zorg. ‘Zij heeft daarbij misbruik gemaakt van het vertrouwen dat cliënten hebben en ook moeten hebben in de zorgverlening.’ Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat cliënten soms zelfs waren aangewezen op de voedselbank.

Terugbetalen aan cliënten

De rechter oordeelde ook dat P. een aantal cliënten moet terugbetalen. In totaal hebben 29 cliënten zich gemeld. Bij 5 cliënten achtte de rechter bewezen dat zij direct benadeeld zijn door de directeur. Zij krijgen bedragen tussen de 750 en 877 euro terug. Bij de overige 24 cliënten bestond onvoldoende verband tussen de bewezen feiten en de gestelde geleden schade. Deze cliënten kunnen hun vorderingen nog bij de burgerlijke rechter aanbrengen.

Straf

Naast de celstraf mag P. vijf jaar haar beroep niet uitoefenen. Haar man, van wie bewezen is dat hij heeft meegeholpen met het witwassen, kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Tot slot verliest P. ook het bezit dat zij kon verwerven met de fraude.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Uitspraak rechtszaak Samantha P.
Uitspraak rechtszaak Jacob S. (echtgenoot zorgdirecteur)

Lees ook:

OM eist 4 jaar cel tegen zorgdirecteur Ansa wegens pgb-fraude
Frauderende zorgdirecteur Ansa blijft langer vast

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Didi

  Nu de andere stichting in Lelystad nog en alle andere instellingen die op deze manier bezig zijn

 • no-profile-image

  Jan C

  Samantha P. deed het zo dat ze haar MET EEN SLAPENDE IGZ toch nog konden pakken.
  Maar wat te denken van de bestuurders en managers die zich via het leveren van slechte zorg in de verpleeg en zorgafdelingen het drie tot vierdubbele toe-eigenen. Op zoveel energie dat ze ook die pakken moeten we nog enige jaren wachten. Wat lastig en wat een handicap dat ik zo vaak mijn tijd in waarnemen vooruit ben

 • no-profile-image

  broeder

  Als er een goede indicatiestelling is, dan krijgt de persoon niet meer geindiceerd dan noodzakelijk is. Via steekproeven, risicoanalyse en een meldpunt controleren of er geleverd wordt wat is afgesproken. Dan zijn controles achteraf via verantwoording vrijwel overbodig. De "winst" is te behalen in het voortraject, niet achteraf (zoals nu gebeurt)!

 • no-profile-image

  bezorgde

  Ik vind het PGB een fantastisch iets. We moeten in Nederland met zijn allen helder zijn: voor aandoeningen die blijvend zijn is een PGB een uitkomst. Voor zwakbegaafden en psycho-sociaal zwakkeren kan het een groot probleem vormen, omdat deze groep gemakkelijk manipuleerbaar is voor kwaadwillenden. Daarbij; psychisch zieken hebben niet constant in dezelfde mate behoefte aan ondersteuning. Voor de reguliere psychische zorg zijn de wachtlijsten krankzinnig lang en bij deze mensen spelen ook vaak schulden en (dreigende) dakloosheid.De integrale aanpak ( een hete aardappel) schuift VWS nu door naar de gemeenten= transitie AWBZ.en nog eens een flinke bezuiniging eroverheen: gemeentelijke zorgboerderijen, zou de oplossing in ophokken zitten?

 • no-profile-image

  Jan Kramer

  Die andere Jan weet natuurlijk niet waar hij het over heeft.De minister(en ook haar voorgangers)kan verweten worden dat nog steeds de commerciele BV's niet onder de werkingssfeer van de wet jaarverslagen zorg zijn gebracht. Enkele jaren geleden heb ik dat zelf met de voorzitter van Abvakabo FNV, Edith Snoey, aanhangig gemaakt bij minister Klink. Ook de SP heeft dat al jaren geprobeerd en tot nu is dit niet gerealiseerd. Het gevolg van deze politieke onwil van rechts is verdergaande marktwerking enuitbreiding van graaicultuur door de top, maar ook uitbetaling van dividend van ons met elkaar ingebrachte AWBZ-premie geld en belastinggeld (via WMO-betalinge door gemeenten). Ga zo door politiek (met name deze coalitie) en breng de hele zorg om zeep!

 • no-profile-image

  Kattekop

  @ Jan
  Kun jij maar niet beter gaan emigreren?

 • no-profile-image

  Johan Heesters

  Prima de luxe zo. En maar hopen dat de terugvorderacties niet op de plank blijven liggen wegens gebrek aan personeel door de bezuinigingen bij justitie. Toch merkwaardig dat het zo kan gaan, drie jaar lang.

 • no-profile-image

  Jan

  En de SP maar gillen dat het zo erg met de pgb, het geld wordt gestolen, op grote schaal en minder grote school zoals twee gekken huren elkaar in van de pgb en hebben een leventje als prinsen waar andere mensen keihard voor moeten werken met z.n 2en, gadverderrie wat een rotland met die linkse benden

 • no-profile-image

  criet

  wat zegt zo'n summiere straf nou voor hetgeen je gedaan hebt?
  Geen ene d....!
  Liefst vooraf selecteren, voordat je ze erop zet!?

Of registreer u om te kunnen reageren.