Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

COPD komt veel meer voor dan gedacht

De longziekte COPD komt veel meer voor dan gedacht, terwijl de ziekte bij de meeste personen onbehandeld blijft. Dit blijkt uit een steekproef uit de bevolking van Maastricht. Van de mensen ouder dan veertig jaar heeft 23,7 procent COPD. Van de mensen ouder dan 70 jaar heeft zelfs 41,6 procent COPD.
COPD komt veel meer voor dan gedacht

In een onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+) en CIRO+, expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen in Horn hebben longarts Lowie Vanfleteren en collega’s een blinde steekproef genomen van 592 personen ouder dan 40 jaar in de regio Maastricht. Bij al deze personen verrichtten de artsen een longfunctie-onderzoek. Bij 28,5 procent van de mannen en 19,5 procent van de vrouwen is sprake van een chronische luchtwegvernauwing die bij COPD past. Dit percentage stijgt met de leeftijd en met het aantal gerookte sigaretten tot 41,6 procent bij de zeventig-plussers. Het onderzoek wordt deze maand gepubliceerd in Respiratory Medicine. De incidentie van COPD die uit het Maastrichtse onderzoek is veel hoger dan de schattingen van het RIVM. Het rijksinstituut schat de incidentie op slechts 1,8 procent van alle mannen en 1,6 procent van alle vrouwen.

Geen behandeling

Maar 8,8 procent van de onderzochte groep mensen wist dat ze COPD hadden. Het gros van de mensen met COPD krijgt dus geen behandeling voor de ziekte. Door de toenemende vergrijzing en de aanhoudende consumptie van sigaretten en andere rookwaren blijft het aantal mensen met COPD de komende decennia stijgen en daarmee de belasting voor de zorg en maatschappij. Volgens de onderzoekers staat de overheid dan ook voor de uitdaging om de zorg in te richten op de groeiende stroom patiënten en om de consumptie van tabaksproducten verder terug te dringen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

App voor meer regie COPD-patiënt
Zorgorgansiatie kan COPD-keten declareren
Online coaching van COPD-patiënten bij Havenziekenhuis
'Mijn COPD-online' bij het Havenziekenhuis

3 reacties

 • no-profile-image

  Christiaan Hammer

  Met de ernstige luchtvervuiling in Nederland zijn deze cijfers niet verwonderlijk

 • no-profile-image

  zorgverlener

  kijk maar langs de drukke snelweg-knoopppunten in de randstad!

 • no-profile-image

  Maarten

  De vraag is nu of het economisch rendabel is om al deze mensen te behandelen. Als dat niet zo is dan is het oprekken van de definitie van COPD eigenlijk niet erg interessant.

Of registreer u om te kunnen reageren.