Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Topzorg Maastricht Umc verplaatst naar Gelderse Vallei

De behandeling van patiënten met sarcoïdose vindt inmiddels plaats in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.Vorig jaar stootte het umc in Maastricht de zorg af omdat deze te duur werd.
Topzorg Maastricht Umc verplaatst naar Gelderse Vallei

Hoogleraar longgeneeskunde Marjolein Drent die de sarcoïdosepatienten in Maastricht behandelde, werkt nu in Ede.

Niet kostendekkend

Over het feit dat het Maastricht umc zomaar een afdeling voor zeldzame aandoeningen af wilde stoten, ontstond ophef die ook de Tweede Kamer bereikte. De SP stelde Kamervragen.
Bestuursvoorzitter Guy Peeters zei niet anders te kunnen. Door de grote toestroom van patiënten uit heel Nederland, kon het umc Maastricht de zorg niet meer kostendekkend aanbieden. Het umc Utrecht en het Radboud umc Nijmegen waren gegadigden om de zorg over te nemen. Maar de SP vond dat andere academische centra de bijzondere expertise misten om deze specifieke zorg te kunnen overnemen.

Algemeen ziekenhuis

Gelderse Vallei is een algemeen ziekenhuis. Het ziekenhuis neemt niet het hele pakket over, maar biedt Drent de gelegenheid om vanuit Ede consulten te doen op verzoek van longartsen die deze patiënten op hun spreekuur krijgen. De kosten worden gedragen door zorgverzekeraar Menzis. Een woordvoerder laat weten dat Menzis ook de behandelingen in Maastricht betaalde: ‘Mevrouw Drent geeft behandelingen met infliximab, een heel duur medicijn dat niet is geregistreerd voor sarcoïdose. Zij heeft ons echter overtuigd met haar behandelresultaten vandaar dat Menzis dit toch bekostigt. We hebben dit overigens getoetst bij het CVZ.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Umc Maastricht mag topzorg afstoten
Maastricht umc sluit twee afdelingen
Klink uit kritiek op postcodecheck azM

6 reacties

 • no-profile-image

  Leny Souren

  Geweldig dat Mevr.Prof.Dr. Marjolein Drent haar werk kan voortzetten en fijn dat Menzis deze zorg voor haar verzekerden betaald

 • no-profile-image

  Aldert

  Wel een bijzondere ontwikkeling, specialistische zorg van een UMC naar een perifeer ziekenhuis. Prima dat ook regionale ziekenhuizen een stukje specialisatie kunnen doen. En Menzis laat zien waar een zorgverzekeraar voor is.

 • no-profile-image

  sloot

  Keurig Bas ! (zo hoort het eigenlijk ook...)

 • no-profile-image

  sloot

  keurig Bas! (zo hoort het eigenlijk ook)

 • no-profile-image

  J.E.

  Heel erg netjes van Menzis.

 • no-profile-image

  Bas Leerink

  Menzis heeft inderdaad een stimulerende rol gespeeld om te zorgen voor continuiteit in de zorg voor een grote groep sarcoidose patienten. Menzis betaald deze zorg inderdaad voor haar eigen verzekerden. En wij zijn blij dat de patienten weer op een goede manier geholpen kunnen worden.

Of registreer u om te kunnen reageren.