Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Aantal doden door medische missers moet omlaag

Om het aantal sterfgevallen door medische missers in ziekenhuizen terug te dringen, wil de demissionair minister van VWS nog voor de zomer afspraken maken met de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU).
Aantal doden door medische missers moet omlaag

Dat zei minister Schippers dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Ze hoopt dat systematisch onderzoek naar eerdere fouten de kans op herhaling in de toekomst kan verkleinen. ‘Er zijn al afspraken over gemaakt, maar het veld zal dat moeten waarmaken. Ik ben niet degene die mijn handen moet wassen en de protocollen moet volgen. Het veld heeft aangegeven een reductie van 50 procent te willen bewerkstelligen, daar zullen wij hen aan houden', aldus Schippers.

Overlijden

RTL meldde onlangs dat in Nederland jaarlijks zo’n 1960 patiënten overlijden door medische fouten. In 243 gevallen werd daarover melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD) stelde er dinsdag vragen over. (ANP - foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

Centramed lanceert film over omgaan met medische missers
Arts moet medische missers verplicht in dossier zetten
Consumentenbond opent meldpunt voor medische missers

Carolien Stam

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Wat een prachtig voornemen.Zelf heb ik de politie beloofd om het aantal voetgangers dat ik doodrijd, na systematisch onderzoek ( zie het tv-programma "de slechtste chauffeur van NL.)te beperken tot 50% . Welke 50% van de voetgangers weet ik nog niet!! De politie begreep dat 100% een zinloos streven is ?? !!

 • no-profile-image

  Amiz

  Amiz pleit al jaren voor inpassing van fout- en incident leren denken en handelen in het onderwijs van jongs af aan tot gespecialiseerde opleidingen toe. Veilig denken zoals ook van Vollenhove bepleit. De minister van VWS kan dus het beste te rade gaan bij collega van Bijsterveld. PS Amiz biedt een training aan: goed fouten maken.

 • no-profile-image

  Maarten

  Wie is het veld? De bestuurders van brancheorganisaties? Die hebben geen invloed en krijgen niets voor elkaar bij de artsen/verpleegkundigen die het moeten doen.

Of registreer u om te kunnen reageren.