Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Controversieel verklaarde onderwerpen zorg

Mark van Dorresteijn
De Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport overlegt vandaag over de controversiële gezondheidszorgonderwerpen. In dit artikel een overzicht van de controversieel verklaarde onderwerpen. Het gaat onder andere om private investering, overheveling begeleiding en de beginselenwet AWBZ zorg.
Controversieel verklaarde onderwerpen zorg

Als een meerderheid een onderwerp controversieel verklaart, kan het onderwerp niet langer behandeld worden totdat er een nieuw kabinet is.

De onderwerpen zijn overigens nog niet officieel controversieel. De voltallige Tweede Kamer moet nog formeel beslissen over de lijst met controversiële onderwerpen.

Winstuitkering zorg

Demissionair minister Edith Schippers wilde investeerders, zoals pensioenfondsen, bewegen geld te steken in ziekenhuizen. Die zouden op hun beurt daarmee de kwaliteit van de zorg en dienstverlening kunnen verbeteren zonder dat de belastingbetaler dat meer kost. Een meerderheid in het parlement vindt dat het onderwerp na de verkiezingen in september door een nieuw kabinet opnieuw moet worden bekeken.

Beginselenwet AWBZ-zorg

De beginselenwet regelt dat cliënten in de AWBZ-verblijfszorg afdwingbare rechten krijgen en duidelijke afspraken kunnen maken met een zorgaanbieder over hun wensen en voorkeuren betreffende hun kwaliteit van leven. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet de positie van cliënten in de AWBZ met langer dan drie maanden verblijf, versterken. De commissie schort ook de besluitvorming over dit onderwerp op.

Overheveling begeleiding AWBZ naar Wmo

De overheveling regelt dat de begeleiding van cliënten voortaan geregeld wordt door gemeenten (Wmo). Op dit moment regelen zorgkantoren (AWBZ) nog de begeleiding. In het huidige plan zijn gemeenten vanaf 2013 verantwoordelijk voor de mensen die voor het eerst of opnieuw een beroep doen op begeleiding en vanaf 2014 voor alle mensen die in aanmerking komen voor begeleiding. Het gaat hier om begeleiding van mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ouderen met somatische of psychogeriatrische problemen, volwassenen met psychiatrische problemen en jongeren met psychiatrische problemen in combinatie met opvoed- en opgroeiproblemen. Door de overheveling controversieel te verklaren lijkt het erop dat de startdatum van 2013 niet gehaald gaat worden.

Wet Clientenrechten Zorg

Met de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) wil het kabinet de rechtspositie van de cliënt versterken en verduidelijken. De wet geeft cliënten recht op goede zorg. De cliënt moet straks makkelijker kunnen kiezen voor de zorgaanbieder die bij hem en zijn zorgvraag past. Wie niet tevreden is, kan daarover eenvoudiger en effectiever een klacht indienen. De Wcz regelt ook de verantwoordelijkheden van zorgaanbieders voor de kwaliteit van zorg. Door de regels over de relatie tussen zorgaanbieder en cliënt op te nemen in één wettelijke regeling zijn de rechten en plichten van beide partijen beter op elkaar afgestemd.

Groen licht: Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang kan wel gewoon doorgaan na positief advies van de Raad van State. De Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten is een toevoeging op de huidige wetgeving om de zorg voor een bepaalde groep patiënten beter te organiseren. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening. Deze patiënten zijn door hun beperking niet in staat om in te stemmen met opname in een zorgaccommodatie. Ook kunnen ze geen bewuste keuze maken als het gaat om het toedienen van bepaalde voeding of medicijnen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.