Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dementerende moet zorg zelf kunnen kiezen

Mark van Dorresteijn
De zorgbehoefte van patiënten waarbij net dementie is vastgesteld, zou leidend moeten zijn als het gaat om keuze van behandeling. Onderzoek onder leiding van het Radboud Alzheimer Centrum wijst uit dat er geen verschil is tussen behandeling door huisarts of specialist.
Dementerende moet zorg zelf kunnen kiezen

De onderzoekers keken naar 175 dementiepatiënten in zes geheugenpoliklinieken en de drie Alzheimer Centra te Nijmegen, Amsterdam en Maastricht. Het toeval bepaalde wie daarna voor de behandeling werd toegewezen aan de eigen huisarts of aan een geheugenpolikliniek of Alzheimercentrum. Zestig procent van de patiënten had een dementie van het Alzheimer type, waarbij de meeste patiënten een milde tot matige dementie hadden. Patiënten kregen wel of geen medicamenteuze behandeling, geheel volgens de richtlijnen voor medisch specialisten respectievelijk huisartsen.

Uitkomsten

‘Verrassend genoeg was er geen verschil in de kwaliteit van leven van de patiënten en de belasting van de mantelzorgers na zes en twaalf maanden, wanneer de patiënten door een huisarts of een specialist werden behandeld’, zo stellen de onderzoekers. Wel werd er een duidelijk verschil gevonden in de manier waarop huisarts en specialist hun patiënten behandelen. Marcel Olde Rikkert, klinisch geriater van het Radboud Alzheimer Centrum: ‘Specialisten op geheugenpoliklinieken wisselen bijvoorbeeld veel minder van medicatie en bouwen de medicatie ook langzamer op met goede monitoring. Huisartsen regelden daarentegen meer thuiszorg om de patiënt te ondersteunen.’

Behoefte is bepalend

Op basis van de gegevens concluderen de onderzoekers dat de behoeften van de patiënt bepalend moeten zijn voor de keuze van de behandeling en begeleiding; huisarts of specialist. Olde Rikkert: ‘Onderzoek naar de kosten van de behandeling in eerste en tweede lijn volgen binnenkort, maar lijken ook veel minder te verschillen dan nu nog algemeen wordt gesteld. Voor het beleid van de zorg voor demente patiënten kan dat belangrijke gevolgen hebben.’

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Minder dementie onder “jongere” ouderen

Betere zorg dementie door koppeling data

Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

2 REACTIES

  1. Conclusion: No evidence was found that memory clinics were more effective than general practitioners with regard to post-diagnosis treatment and coordination care for patients with dementia. Without further evidence on the effectiveness of these modalities, other arguments, such as cost minimisation, patients’ preferences, or regional health service planning, can determine which type of dementia care is offered.
    Deze conclusie klinkt toch ietsje anders dan:
    Het onderzoek van het Radboud Alzheimer Centrum spreekt dat nu tegen.
    Volgens mijn interpretatie zou het kunnen zijn dat….. Maar bewijs volgt.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.