Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Keuzevrijheid in medicatie goed voor therapietrouw

Lotte Maas
Keuzevrijheid in medicatiemiddelen speelt een belangrijke rol in het bevorderen van therapietrouw. Patiënten die inspraak hadden in de keuze voor hun medicatie zijn tweemaal therapietrouwer dan patiënten die dit niet hadden. Dit stelt Nadine van Dongen, managing director van Patient Intelligence Panel (PIP Health).
Keuzevrijheid in medicatie goed voor therapietrouw

Therapieontrouwheid kost de samenleving jaarlijks 2,4 miljard euro, blijkt uit onderzoek van Booz & Company. Vanwege de omvang van het probleem is het volgens Van Dongen noodzakelijk dat keuzevrijheid vanzelfsprekend wordt bij het verstrekken van medicatie.

Onderzoek

Van Dongen deed onderzoek onder ouders van kinderen met een groeistoornis. Daaruit bleek dat het bij behandelingen voor kinderen belangrijk is dat ouders, samen met de kinderen, inspraak hebben in de keuze voor de medicatie. Kinderen die lijden aan ziektes waarbij langdurige medicatie is vereist, blijken therapietrouwer wanneer zij en hun ouders zelf mogen kiezen welk middel ze gebruiken.

Bang voor gevolgen medicatie

Van Dongen stelt dat veel therapieontrouwheid wordt veroorzaakt door irrationele denkbeelden over de bijwerkingen. ‘Vaak is men bang voor de gevolgen van de medicatie op lange termijn. Soms kloppen de veronderstellingen over bijwerkingen, maar vaak ook niet. Verder blijkt het percentage therapieontrouwheid zelfs te stijgen naar 40 procent als kinderen gaan puberen. Goede voorlichting en onderzoek over de redenen waarom men ontrouw is, is daarom noodzakelijk om therapieontrouwheid te vermijden.’

Begeleiding

Ouders en hun kinderen zouden volgens Van Dongen vanaf het begin van de behandeling begeleid moeten worden in het omgaan met de aandoening en het juist toepassen van de medicatie. De inzet van dure medicijnen wordt daardoor veel doelmatiger.

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: ANP – Lex van Lieshout)

Lees meer

iPhone app voor bevordering therapietrouw

Sms vergroot therapietrouw van patiënten

4 REACTIES

  1. Het gaat natuurlijk niet alleen om de keuze van het merk (neem ik aan) maar vooral doseerschema en impact op het dagelijks leven. Vanuit eigen ervaring verneem ik ook van patienten verschil in keuze. Zo moet het ene medicijn 1x per week toegediend, het andere 1x per 2 weken en de ander 1x per 4 weken. Vanuit de richtlijnen is er geen nadrukkelijk 1e keus middel, de patient daardoor (gemotiveerd) laten kiezen kan absoluut meehelpen in het verhogen van therapietrouw.

  2. Lees alle reacties
  3. @Bill Therapietrouw wordt inderdaad niet bevorderd als je iedere drie maanden een ander merk, ander doosje, andere vorm en kleur van de medicijnen krijgt. Mensen die veel medicijnen moeten gebruiken raken in de war, maken fouten, worden er moedeloos van. Helemaal niet bevorderlijk voor de therapietrouw! en het gevolg van het inderdaad vermaledijde preferentiebeleid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.