Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Minder heropnames door acute opnameafdeling

Patiënten op een acute opnameafdeling krijgen sneller de juiste behandeling en ze kunnen eerder naar huis. Ook vermindert het aantal heropnames. Dat zijn de bevindingen van twaalf ziekenhuizen die zo’n afdeling hebben.
Minder heropnames door acute opnameafdeling

De spoedeisende zorg vormt vooral buiten kantoortijden een probleem voor ziekenhuizen. Patiënten kunnen dikwijls niet terecht op de juiste verpleegafdeling, waardoor ze worden ‘geparkeerd’ op afdeling waar toevallig een bed vrij is. Daar is niet altijd de juiste deskundigheid aanwezig, waardoor patiënten het risico lopen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben.

Snelle diagnose en behandeling

Speciale acute zorgafdelingen (AOA’s) vormen hiervoor een oplossing. Op een AOA worden alle acute patiënten de eerste 48 uur opgenomen. De inzet van het medisch personeel is erop gericht om snel een diagnose te stellen en de behandeling te starten. Er zijn permanent speciaal opgeleide verpleegkundigen aanwezig.

Sneller huis en minder sterfte

De nieuwe werkwijze is veelbelovend, volgens twaalf ziekenhuizen die de afgelopen jaren ervaring hebben opgedaan met AOA’s. Het aantal patiënten dat na 48 uur weer naar huis kan en geen nieuwe opname nodig is gestegen met tien procent. Ook is er één ziekenhuis dat kan aantonen dat de sterfte na acute opname is gedaald.

Minder bedden, minder kosten

Er is ook een betere benutting van het totale aantal ziekenhuisbedden. In plaats van kleine buffers per afdeling vormt de AOA één grote reservecapaciteit. Dat levert een kostenreductie op. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Kwaliteitseisen aan SEH's moeten scherper
Schippers vindt concentratie SEH's geen probleem

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    RH

    Zeer slechte ervaring gehad met AOA.

  • no-profile-image

    d

    Het is zeker een aanwinst, de patient is over het algemeen ook erg tevreden. Het scheelt enorm in opname duur en daardoor in de zorgkosten voor een ziekenhuis

Of registreer u om te kunnen reageren.