Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Ook hulp voor kinderen van ggz-patiënt'

Er moet meer aandacht komen voor de kinderen en familie van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat vindt Lea Bouwmeester (PvdA). Ze wil voor het zomerreces een initiatiefnota indienen, waarin ze zal pleiten voor een screening van familieleden van een patiënt.
'Ook hulp voor kinderen van ggz-patiënt'

'Als een van de ouders in de verslavingszorg of de ggz belandt, moet er ook gekeken worden of het kind hulp nodig heeft. Dat hoeft geen enorme actie te zijn, maar gewoon een klein steuntje in de rug', aldus Bouwmeester. 'Nu zijn kinderen nog afhankelijk van de goodwill van een instelling om opgevangen te worden.'

Sneller naar huis

Volgens Bouwmeester moeten ook andere familieleden meer aandacht krijgen, omdat die er soms zelf aan onderdoorgaan. 'Uit onderzoek blijkt dat ook zij regelmatig in de ggz belanden. Dat ligt niet aan onwil van het personeel, maar aan het feit dat het probleem niet heel bekend is en er gewoon te weinig geld en tijd is om eerder in te grijpen', aldus Bouwmeester. 'Er hoeft niet meer geld bij om dit probleem op te lossen, het moet anders ingezet worden. Mensen kunnen, als dit plan wordt ingevoerd, sneller uit de instelling naar huis', denkt de politica. (Zorgvisie - ANP / foto: ANP )

lees meer

Kamer kritisch over controle ggz-declaraties
‘Investeren in ggz versterkt geluksgevoelens’
Amsterdam betaalt eigen bijdrage GGZ

Carolien Stam

5 reacties

 • no-profile-image

  Petra

  Dan is het jammer dat de KOPP, een groep voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen is wegbezuinigd en niet meer wordt vergoed. Ben benieuwd he ze dat gaat uitleggen of draait ze dat terug?

 • no-profile-image

  Wim Klein

  Bij de gezins- en familieleden van genoemde patiënten treffen we mantelzorgers aan, die alleszins gebaat zullen zijn bij begeleiding en ondersteuning, maar vooral bij erkenning.

 • no-profile-image

  betrokkene

  Mijn ervaring is dat "dit niet altijd wordt meegenomen". De familie er bij betrekken is goed voor familie en voor de patient.
  Een goed initiatief van Lea Bouwmeester dus.

 • no-profile-image

  criet

  zou het niet beter zijn dergelijke mensen er van te doordringen uberhaupt niet aan kinderen te beginnen?
  Dan heb je gelijk de wortel van het kwaad aangepakt mn geen verdere clienten voor de ggz en de kinderen zijn niet meer de dupe?

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  Weer eens goedkoop scoren van mw.Bouwmeester, een goede hulpverlener "neemt dit altijd mee", maar ja ook in de GGZ lopen veel prutsers rond, die vooral graag met zichzelf bezig zijn(vooral ex Riagg)

Of registreer u om te kunnen reageren.