Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ambulances nog vaak te laat’

In 320 van de 415 gemeenten in Nederland komen de ambulances te vaak te laat bij levensbedreigende situaties. Dat blijkt uit een analyse van de aanrijtijden van 1,3 miljoen ambulanceritten in 2010 en 2011 door de researchredactie van RTL Nieuws.
'Ambulances nog vaak te laat'

Ambulances moeten bij levensbedreigende situaties binnen een kwartier ter plekke zijn. Afgesproken is dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen die norm blijven. In 77 procent van de gemeenten halen de ambulancediensten die norm niet, zo heeft RTL Nieuws becijferd. Het ergst is de situatie in Millingen aan de Rijn in Gelderland. Daar kwam de ambulance bij maar liefst 83 procent van de ritten te laat.

Leven en dood

Roelf Breederveld van de Vereniging voor Traumachirurgie zegt op RTL.nl dat de aanrijtijd van ambulances het verschil tussen leven en dood uitmaken. ‘Er zijn natuurlijk heel veel patiënten bij wie eerste hulp niet zo noodzakelijk is, althans niet binnen heel korte termijn. Maar er is een aantal patiënten voor wie eerste hulp op korte termijn noodzakelijk is. En dan denk ik echt aan de grotere ongevallen. Dan telt elke seconde.’

Niet-stedelijke gebieden

Landelijk gezien kwamen de ambulances bij 7 procent van de ritten te laat. In stedelijke gebieden halen ambulances de norm wel (95,5 procent), maar in niet-stedelijke gebieden niet. Daar lukt het bij 88,7 procent van de ritten. Met name gemeenten in Friesland, en kleine plaatsen in Brabant en Zeeland scoren erg slecht. (RTL Nieuws – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Schippers wil kleine ziekenhuizen helpen met spoedzorg

NZa regelt geld voor ambulancedienst Walcheren

Ambulancezorg Zeeland onder verscherpt toezicht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.