Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Beroepsverenigingen in de zorg onder druk om te fuseren

Beroepsverenigingen van zorgaanbieders voelen zich door zorgverzekeraars onder druk gezet om met elkaar te fuseren. Verzekeraars willen minder administratieve lasten en zien daarom graag dat beroepsverenigingen samengaan. Dit kan een risico opleveren voor de kwaliteitsregisters van de beroepsgroepen
Beroepsverenigingen in de zorg onder druk om te fuseren

Voor verschillende beroepsgroepen in de zorg, zoals fysiotherapeuten of jeugdpsychiaters, bestaan beroepsverenigingen. Deze organisaties verzorgen de belangenbehartiging en bewaken via keurmerken en beroepsregisters de kwaliteitstandaard van het vak. Jolet Woordes is keurmerkspecialist bij Wissenraet Van Spaendonck, een bedrijf dat veel beroeps- en brancheverenigingen ondersteunt. Volgens haar krijgen steeds meer verenigingen de dwingende vraag om samen te gaan. Het gaat dan om clubs die nauwelijks iets met elkaar te maken hebben, zoals haptotherapeuten, mensendiecktherapeuten en craniosacraaltherapeuten.

Onafhankelijkheid

‘Beroepsverenigingen in de zorg zetten hun onafhankelijkheid op het spel’, zegt Woordes. ‘Ze laten hun oren te veel hangen naar de wensen van verzekeraars en overheid, die voor het administratieve gemak zaken eisen die de kwaliteit niet ten goede komen. Registers dreigen daardoor administratieve clubs te worden in plaats van hoeders van de kwaliteitseisen van hun beroepsgroep.’

Administratieve taken

Volgens Woordes is er niets mis met het samenvoegen van administratieve zaken maar moet juist de kwaliteitsborging van verschillende beroepen niet op een grote hoop gegooid worden. ‘Dat is een principieel punt. Je kunt de bakker en de slager niet op dezelfde manier beoordelen omdat je dat makkelijker uitkomt. De standaard hoort de beroepsgroep zelf te bepalen en te bewaken. Hier horen geen andere partijen zich mee te bemoeien.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kwaliteitsnormen

Ziekenhuisbestuurders bekritiseren zorgverzekeraars

Leerstation Zorg gekoppeld aan Kwaliteitsregister V&V

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. zie je nou, heb altijd geroepen” beroepsvereniging hangen meer aan de lippen van de zorgverzekeraars dan aan de belangenbehartiging van hun leden, die ze laten desnoods vallen als een baksteen!
    Fuseren is geen optie wel invoeren van kleinschaligheid!

  3. Typisch therapeutentaal ‘voelen’ zich onder druk gezet. Worden ze nu onder druk gezet of niet en hoe dan, is dat ook zo. En dan nog, je laat het zo als het is. Laten de verzekeraars maar met de billen bloot: wat gebeurt er dan als de brancheclubs niet fuseren? Therapeuten, jullie zijn toch geen watjes?

  4. craniosacraaltherapeuten… kan iemand mij even helpen???
    1 Miljard Sociale Verzekeringsgeld per jaar aan belangenbehartiging.. dat kan idd. wat minder. Of zoals Hoogervorst al zei; ik ga mijn eigen tegenstand toch niet financieren. Doe maar gewoon harde uitkomstindicatoren; dan heb je je belang voldoende behartigd.

  5. Als het aantal beroepsverenigingen afneemt, neemt ook de klandizie van mevrouw Woordes af. Zou dat de reden van haar weerstand zijn?
    M.a.w.: het is nooit handig om een financieel belanghebbende in te zetten als criticaster van dit soort maatregelen. Erg dom!

  6. Naar aanleiding van het openbaar worden van de inversteringen in gebouwen, de topsalarisssen etc.: Het is tijd dat de zorgverzekeraars hun macht en eigenverijkingsmogelijkheden aangepakt gaan worden. Politiek, waar blijven jullie nu?
    Ophouden met het uithollen van de vergoedingen, misbruik maken van de burgers, machtsvertoon en discontinueit van de vergoedingen.
    Doe iets nu het wel heel erg ver gaat met inbedden van macht en overwicht, voordat er hetzelfde ontstaat als wat we bij banken hebben ervaren.

  7. nou misschien dan toch maar nieuwe zorgverzekeringen gaan ontwikkelen, door zorgaanbieders, zodat de zorg zelf de regie weer krijgt?
    de zorg is geen markt; dat gaat NOOIT werken. Zorg daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Je mag , moet op de kosten letten! dat realiseert iedere prof. zich wel. Maar DBC-en en marktwerking heeft de koopman in de zorgaanbieder wakker doen maken. Dat moest ook van de overheid. Tja en je weet nu niet wat volgend jaar zal bieden dus als koopman sla je je slag wanneer het kan, dan heb je reserves.Zorgverzekeraars zijn koopmannen winst is belangrijker dan kwaltiteit.Ik hoop maar dat die zorgverzekering vanuit die kleine ziekenhuizen doorgaat en dat ze open gaan staan voor ook andere zorgaanbieders/hulpverleners!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.