Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ggz mijlenver achter met resultaatgegevens

Het aanleverpercentage van uitkomstmetingen door lid-instellingen van GGZ Nederland blijft ver achter bij de afspraken tussen GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dat schrijft ZN op haar site.
Ggz mijlenver achter met resultaatgegevens

Er is over 2011 van ongeveer 1,5 procent van de behandelingen informatie over effectiviteit toegankelijk voor zorgverzekeraars. De afspraak in een bestuurlijk akkoord van 2010 tussen GGZ Nederland en ZN was dat GGZ-zorgaanbieders over twintig procent van de behandelingen informatie zouden aanleveren. Volgens de brancheorganisatie van zorgverzekeraars zijn de ggz-instellingen nu aan zet.

Prestatiebekostiging

ZN vindt het lage percentage over 2011 verontrustend omdat het inzichtelijk maken van de resultaten van de ggz een belangrijke randvoorwaarde is voor de invoering van prestatiebekostiging in de GGZ. Bovendien zien zorgverzekeraars het inzichtelijk maken van de toegevoegde waarde voor de GGZ als de meest duurzame reactie op de huidige politieke context van bezuinigingen in de zorg.

Bestuurlijk akkoord

GGZ Nederland en ZN hebben in het bestuurlijk akkoord met elkaar afgesproken om voluit in te zetten op het systematisch meten van het behandelresultaat in de GGZ, de zogenaamde Routine Outcome Monitoring (ROM). Alleen als GGZ-zorgaanbieders voldoende uitkomstgegevens aanleveren, kunnen partijen met elkaar stappen zetten om te leren van verschillen in uitkomsten en hoe ze de verschillen moeten interpreteren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

'Verzekeraars geen toegang tot patiëntengegevens'
Schippers wil scherpere controle declaraties ggz
Ggz overleeft door snijden in personeel en dienstverlening

5 reacties

 • no-profile-image

  Alberts

  @Paul,"de sector wil niet". Ik denk dat het ingewikkelder is. Veel professionals, en zeker die verstand hebben van methoden en technieken en statistiek, zien het inhoudelijk niet zitten vanwege meetproblemen. Instellingen als zodanig zijn erg log en iets invoeren als ROMMEN is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor vrije praktijken is het overigens ook extra werk, maar daarvan ROMT al meer dan 30%!

 • no-profile-image

  criet

  van creatief boekhouden gesproken?

 • no-profile-image

  Paul

  Er is een verschil tussen niet willen en niet kunnen. Het verschil is zó groot dat voor mij duidelijk is: de sector wil niet.
  Als patiënt voel ik me niet serieus genomen. Ik vind het belangrijk om te weten wat het behandelresultaat is.

 • no-profile-image

  Jan C

  En gisteren deed PricewaterhouseCoopers allerlei uitspraken over de GGZ gebaseerd op de meest gedetailleerde gegevens. In Limburg zeggen ze: Worden we nu bezeikt.

 • no-profile-image

  criet

  dus een doordenderende trein, wat betreft declaraties, die ons nog als een sunami staan te wachten.

Of registreer u om te kunnen reageren.