Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Waarschuwing BIG-register stempel op professional’

Patiëntenfederatie NPCF wil dat ook waarschuwingen tegen artsen publiek worden in de “Zwarte lijst” van het BIG-register. Artsenfederatie KNMG en de verpleegkundigenfederatie VenVN vrezen voor een ‘stempel’ op een overigens schoon blazoen van professionals. ‘Het gaat om individuele casussen.’
‘Waarschuwing BIG-register stempel op professional’

Lichtere maatregelen bij fouten, zoals waarschuwingen en boets, door zorgverleners zijn nog niet openbaar. Dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie. Patiënten zijn best in staat die informatie op waarde te schatten, vindt de NPCF. ‘Patiënten kunnen zich breder oriënteren door informatie via nadere websites te raadplegen om een compleet plaatje te krijgen over een arts,’ zegt NPCF-woordvoerder Nicole Velthuis. Artsenfederatie KNMG vindt dat openbaarmaking van waarschuwingen in het BIG-register geen waardevolle zorginformatie voor de patiënt oplevert omdat het over individuele casussen gaat.

Gemeld

Per 1 juli worden alle tuchtmaatregelen tegen professionals in de zorg in het BIG-register gemeld. Alleen de waarschuwing, de meest lichte maatregel, niet. Dat is het gevolg van de verandering van de wet op Individuele beroepen in de Gezondheidszorg (wet BIG). De patiënt kan zo inzicht krijgen in uitspraken van de tuchtcommissie. De NPCF vindt dat de openbaarmaking over zorgverleners verder moet gaan.

Toegankelijk

‘Uitspraken van de tuchtcommissie moeten in toegankelijke taal samengevat worden op de website met een uitleg. Zodat de patiënt inzicht krijgt wat er aan de hand is.’ Het gaat de NPCF erom dat patiënten zoveel mogelijk informatie hebben om een goede keuze voor een arts te maken. Stigmatisering is niet aan de orde: ‘Patiënten kunnen zich breder oriënteren via andere websites om een compleet plaatje te krijgen,’ zegt Velthuis. ‘Dan zie je ook dat een arts na 25 jaar goede dienst één keer naar het verkeerde bed is gelopen.’

Casus

De KNMG wijst op de grote gevolgen die de openbaarmaking van waarschuwingen en berispingen heeft voor artsen. Jurist Hilde van der Meer van de KNMG over de “Zwarte lijst” in het BIG-register ‘bij waarschuwingen gaat het om een individuele casus, waarvan de tuchtraad vindt dat deze geen gevolgen moet hebben voor de uitoefening van het beroep. Waarschuwingen opnemen in het BIG-register is zeer belastend voor de beroepsuitoefening van de arts. Maar het zegt niets over de kwaliteit van de zorg die de arts in algemene zin levert.’

Raad van bestuur

De KNMG wijst er op dat zorginstellingen – en niet het publiek - verantwoordelijk zijn voor het nemen van passende maatregelen na een berisping. Dat gebeurt in de praktijk ook, bevestigt de KNMG-juriste. ‘Specialisten moeten aan de raad van bestuur kenbaar maken als er een tuchtrechtelijke maatregel aan hen is opgelegd. Patiënten hebben er ook meer aan als de rvb direct ingrijpt in de zorg. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt alle uitspraken van de tuchtrechter toegestuurd en kan ingrijpen, indien gewenst.'
Overigens valt in de actuele “Zwarte lijst” in het BIG-register op dat een aantal artsen met een tuchtmaatregel in het buitenland verblijft. (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP )

Lees meer:

Big Data binnen de zorg
Tuchtcollege geeft patiënt gelijk in zaak tegen chirurg ADRZ
Tuchtklachten tegen inspecteurs en oud-bestuurders ziekenhui...
Tuchtcollege berispt plastisch chirurg Van Onselen

Carolien Stam

7 reacties

 • no-profile-image

  E.kriek

  Onvoorstelbaar, wat een onkunde de NPCF alweer tentoon spreidt.

  ‘Patiënten kunnen zich breder oriënteren" , zo wordt geroeptoeterd.
  ‘Bij de ene dokter heb je een goede kans op herstel en bij de andere dokter kun je zo je hersteloperatie inplannen,’ zegt Wilna Wind. "
  Enkele zaken om over na te denken:
  -1. zegt een waarschuwing ( of anderszins) iets over het functioneren van een arts? Is daar evidence voor?
  Zie bijvoorbeeld voor de nuance:
  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/06079/Tuchtrechtspraak-in-opspraak.htm

  http://www.minerva-ebm.be/nl/article.asp?id=30

  -2. Wordt defensief medisch handelen niet gestimuleerd door deze virtuele pek en veren?
  -3. Is defensieve geneeskunde eigenlijk wel in het belang van de zorgconsument ( premieverhoging, onnodig onderzoek, onnodige behandeling, etc) ?
  -4. Wordt selectie aan de poort niet gestimuleerd? Als je goede operatiecijfers wil scoren, dan weiger je toch gewoon al die gammele oudjes en chronisch zieken?

  NPCF, houd eens op met uw ondoordachte en zwaar door VWS gesponsorde ideeën.

  Uw geloofwaardigheid is inmiddels tot historische diepte gezakt.

  U ontwikkelt zich meer en meer als de grootste vijand van goede patiëntenzorg.

 • no-profile-image

  adje rem

  Beste arts: Een arts is altijd verplicht een patient te behandelen. NOOIT zeggen : ""Ik wil u niet behandelen"" , want dat is tuchtklachtwaardig.Zeg altijd ""ik KAN u niet behandelen"", waarbij u niet eens een reden hoeft te benoemen!! Inedien mogelijk ,laat weten hoe u te grazen bent genomen, uitsluitend ter lering. Toch veel plezier in het werk gewenst. De querulant heette toch geen Kalbfleisch??

 • no-profile-image

  Dezelfde arts als hierboven

  Je bent als arts vogelvrij, ook bij het tuchtcollege, als je door een querulant te grazen wordt genomen.

 • no-profile-image

  Een arts die van het tuchtcollege een waarschuwing

  Leuk, zo'n tuchtcommissie voor hulpverleners. Ik wil wel een tuchtcollege , met openbaar register, om onfatsoenlijke en shoppende patienten, aan te kunnen klagen. Kan ik als arts even vantevoren kijken of ik een bepaalde patient wel wil behandelen.

 • no-profile-image

  criet

  denk zeker, dat de consument de zorg niet als 'shoppen' moet zien
  Daar baal ik zo van die zorgmarktwerking!

 • no-profile-image

  jddok

  Komt er voor hulpverleners ook een lijst met patiënten waarvan het gedrag grensoverschrijdend is?

 • no-profile-image

  Amiz Delft

  De vraag is welke patient, collega, of instantie eerst op die openbare lijst kijkt en een goed oordeel kan vormen over de Big geregisteerde. "U bent gewaarschuwd, hoe komt dat?" ja dat klopt. Ik tel voor twee. Dus ik heb dus meer kwaliteit in huis moeten nemen. Zo iets?

Of registreer u om te kunnen reageren.