Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wetenschappers vinden nieuwe vetcel

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben samen met wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute van de Harvard Medical School een nieuw type vetcel ontdekt.
Wetenschappers vinden nieuwe vetcel

De vondst van de zogeheten ‘beige vetcel’ heeft mogelijk grote betekenis voor de behandeling van obesitas.

Warmteproductie

Beige vetcellen zijn energiegebruikende vetcellen bij volwassen mensen. De onderzoekers vonden ze in kleine afzettingen bij het sleutelbeen en langs de wervelkolom. Genetisch wijken deze cellen af van bruine vetcellen, die eerder bij baby’s en kleine zoogdieren zijn gevonden. In tegenstelling tot witte vetcellen die vet opslaan, kunnen bruine, maar ook beige vetcellen juist vet gebruiken om warmte te produceren. De ontdekking wordt op 20 juli gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell en geeft nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van obesitas en diabetes. De online versie is vanaf 12 juli beschikbaar.

'Bruin' vet blijkt beige

Bruin vet is aanwezig in baby’s en kleine zoogdieren en beschermt hen tegen de kou door warmte te produceren. In 2009 meldden drie onderzoekgroepen, waarvan één van de Universiteit Maastricht, dat zij ook afzettingen van ‘bruin’ vet hadden gevonden in volwassen mensen. Nader onderzoek wijst nu uit dat het eigenlijk om beige vetcellen gaat, die in hun genetische samenstelling verschillen van bruin vet. Beide celtypen bevatten grote hoeveelheden mitochondria en het weefsel is sterk doorbloed, wat zorgt voor de beige of bruine kleur.

Obesitas

Vanwege hun vetverbrandende eigenschappen zijn de therapeutische mogelijkheden van zowel bruin als beige vet groot. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen zij grote hoeveelheden calorieën verbranden. De auteurs van het Cell-artikel hebben aangetoond dat verhoging van de productie van bruin en beige vet door genetische manipulatie van muizen een anti-diabetes en anti-obesitas effect heeft. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Obesitasproject VieCuri wint Paludanusprijs
CZ sluit 5 ziekenhuizen uit van chirurgie bij obesitas
Minister opent overgewichtpoli Slotervaartziekenhuis
Onderzoek: meerderheid tegen advies vettax

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Jeigien

  Vet verbrand als je lichaam het nodig heeft. Als je de Centrale verwarming aan laat staan tijdens het slapen zul je geen vet verbranden

 • no-profile-image

  criet

  Ze kunnen beter een oplossing vinden om de zorg te kunnen beheersen!
  Vroeger bestond deze cel wel in slapende topestand maar nu door activering ontwaakt deze

Of registreer u om te kunnen reageren.