Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Een op de vijf ouderen krijgt verkeerd medicijn

Redacteur KinderopvangTotaal
Van de medicatievoorschriften voor ouderen is een op de vijf niet optimaal. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het AMC dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijk medium PloS ONE.
Een op de vijf ouderen krijgt verkeerd medicijn

Dedan Opondo van de afdeling Klinische Informatiekunde onderzocht met collega’s van onderzoeksinstituut NIVEL en van het AMC een groot aantal wetenschappelijke artikelen over de kwaliteit van medicatievoorschriften in de eerstelijns gezondheidszorg bij mensen, ouder dan 65 jaar.

Betere optie

Deze systematische literatuurstudie leidde tot de conclusie dat twintig procent van de voorschiften niet optimaal is. ‘Dat wil zeggen dat in een op de vijf gevallen de arts de keuze heeft voor een andere, betere optie’, licht Opondo toe. Volgens de literatuurstudie gaat het bijvoorbeeld om medicijnen als difenhydramine en amitriptyline (een anti-depressivum).

Voorschrijfsysteem

Volgens de onderzoekers zou een digitaal voorschrijfsysteem kunnen helpen om medicatievoorschriften te verbeteren. (Zorgvisie – AMC / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

‘Elk jaar medicatie ouderen beoordelen van levensbelang’

Thuiszorg Rotterdam kijkt mee bij medicatie

‘Veilige principes’: fouten medicatie tegengaan

‘Afspraken over medicatiecheck’

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Die een interview houdt in een verpleeg en verzorgingsinstelling komt al snel tot de ontdekking dat voor elk kwaaltje dat de patient ooit heeft gehad, hij of zij die medicijn 20 jaar later — met nog 12 andere medicijnen die niet nodig zijn — nog steeds aan het slikken is. Een 76 jarige vrouw zei mij eens: “De kans dat ze van mijn 14 pillen er een af doen is kleiner dan dat ik volgend jaar de marathon loop” Hetzelfde geldt voor “heeft de patient wel de goede medicijn”. Je mag hopen dat een of andere verstrooide prof zegt: “Dat gaat niet goed met de medicijnen”. Dan roept HEEL NEDERLAND: “Dat we daar nooit aan hebben gedacht”. De familie roept het al twintig jaar!!!!

  3. Zou fijn zijn als dit artikel ook iets meer inhoud had mbt de referenties van de artikelen. Enige inhoudelijke reactie kan dan beter plaats vinden.
    Ons voorschrijfsysteem is gekoppeld aan de apotheek. Zien meestal iets misgaan door prescripties uit de tweede lijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.