Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Prostaatkankerscreening toch zinvol bij jonge ouderen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Mannen tussen de 55 en 69 jaar die zich om de vier jaar op prostaatkanker laten screenen, hebben 32 procent minder kans om aan de ziekte te overlijden. Screenen boven de 70 jaar heeft teveel nadelen en is dus niet aan te bevelen.
Prostaatkankerscreening toch zinvol bij jonge ouderen

Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus MC in een publicatie in the New England Journal of Medicine.

Bijna 7 jaar winst

Door het eerder ontdekken van de ziekte, kunnen mannen 6,8 gezonde levensjaren winnen. Bij mannen die ouder zijn dan 70 is screening niet zinvol. Hoogleraar evaluatie van screening Harry de Koning: ‘Boven de 70 jaar is de kans groot dat een man overlijdt aan iets anders dan prostaatkanker. De nadelen van behandeling zoals incontinentie of impotentie wegen daar niet tegen op.’

Erasmus MC

Het Rotterdamse onderzoek toont aan dat er 129 mannen gescreend moeten worden om één sterfgeval te voorkomen. Dat is opvallend, want uit het bestaand onderzoek is bekend dat daar zeker 1055 screeningen voor nodig zouden zijn. De veel gunstiger resultaten van het Erasmus MC zijn te danken aan het gebruik van een nieuw rekenmodel, zegt eerste auteur dr. Eveline Heijnsdijk: ‘Tot nu toe zijn de gevolgen bekeken over een periode van 11 jaar. Met ons computermodel kunnen de effecten levenslang berekenen. Bovendien hebben we de kwaliteit van leven erbij betrokken.’

Advies Klink

Opvallend is dat voormalig VWS-minister Ab Klink onlangs in een rapport van zijn nieuwe werkgever Booz&Company juist het afzien van prostaatkankerscreening noemde als voorbeeld om te besparen op de zorgkosten. Klink zegt dat er om een sterfgeval te voorkomen, zelfs minimaal 1410 mannen moeten worden gescreend. De onderzoekers van het Erasmus MC hebben gegevens geanalyseerd van ditzelfde onderzoeksproject, namelijk de European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) onder 162.000 mannen.

Bevolkingsonderzoek

Klink gebruikt verouderde cijfers, zegt hoogleraar De Koning: ‘Die gegevens komen uit een publicatie uit 2009 en die zijn nog gebaseerd op een vervolgduur van 9 jaar. Wij zien dat de eerste tien jaar van de studie veel nadelen optreden, maar dat de voordelen juist op langere termijn worden behaald.’ De onderzoekers denken dat de resultaten van hun onderzoek een landelijk bevolkingsonderzoek op prostaatkanker dichterbij brengt. ‘Tot nu toe werd steeds gezegd dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen, maar ik denk dat onze berekeningen rechtvaardigen dat er serieus wordt gekeken naar een landelijk bevolkingsonderzoek op prostaatkanker.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Afbeelding: Glaxo Smith Kline

Lees meer:

KNMG hekelt rapport Klink

Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink

NVU publiceert kwaliteitsnormen blaas- en prostaatkanker

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. je denkt toch niet, dAT het simpel is goed te doen, door MRI massaal te doen?
    Het punt is naarmate de leeftijd vordert, wel willen maar niet kunnen en toch doen geeft sjagrijn omdat de hormonen dit op den duur niet meer bij kunnen benen.
    We4 moeten er gewoon in berusten dat we er zo voor

  2. Lees alle reacties
  3. Kwaliteit van de zorg begint ook in het vroegtijdig herkennen van het ziektebeeld, in dit geval prostaatkanker. Het is mijns inziens een heel normale gang van zaken als mannen na hun 45e jaar eens gaan letten op de typische symptomen hiervan zoals een minder krachtige plasstraal. Dit kan als aanleiding worden gebruikt om de PSA waarde eens te laten checken bij de huisarts.Hiermee voorkomt de zorg onnodige kosten terwijl preventief wordt gehandeld en kwaliteitsverbetering wordt gerealiseerd. Het traject dat vervolgens bij een te hoge waarde wordt ingegaan kan soms lang duren. Er zijn soms series biopsies voor nodig(vele biopten)om de tumor te lokaliseren(dikwijls met lange doorlooptijden)Dat kan natuurlijk beter en in een veel korter tijdsbestek. Er zijn MRI’s (oa Nijmegen) waarmee tijdens één bezoek de tumor wordt gelokaliseerd. Voor de patiënt is dit prettig maar voor de zorg is dit kostenbesparend. Dus bewustzijn creëren bij de doelgroep is belangrijker dan screening. Leuke taak voor VWS lijkt me!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.