Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Schippers: Vooral ingrijpen in ouderenzorg

Mark van Dorresteijn
Om de Nederlandse zorg betaalbaar te houden, moet er vooral ingegrepen worden in de ouderenzorg. Dat stelt minister Schippers van VWS in Het Financieele Dagblad.
Schippers: Vooral ingrijpen in ouderenzorg

‘De ouderenzorg moet bij de mensen thuis worden georganiseerd, met behulp van sociale netwerken, in plaats van dure instellingen’, betoogt de Schippers, die op de tweede plek op de kieslijst van de VVD staat voor de verkiezingen in september. In fors snijden in het basispakket ziet Schippers niets. Bovendien valt de voornaamste winst volgens haar niet te behalen bij die ziekenhuizen, omdat het stelsel daaronder in de kern wel deugt.

Struisvogelpolitiek

Partijen die juist fors in de zorg willen investeren zoals de SP en de PVV, beticht Schippers van struisvogelpolitiek. ‘Er zitten grenzen aan wat mensen kunnen en willen uitgeven aan zorg. Wie nu zelf nooit zorg gebruikt, betaalt wel 25 procent van zijn inkomen. Dat is heel solidair en moet zo blijven, maar je moet wel zorgen dat mensen dat in de toekomst nog willen blijven doen.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: VWS )

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Schippers (en haar partij) wat word ik moe van die vrouw zeg. Als maar roepen over bezuiningen in de ouderenzorg. Mensen moeten langer thuis wonen, en meer thuiszorg ontvangen van professionals en mantelzorgers. Dan heb je hulp nodig, druk je op een knopje en zit je te wachten tot er eindelijk iemand komt. Ja, daar zit je dan als hulpbehoevenden in je eigen ontlasting. Of je wacht op de mantelzorger, die eerst de hele dag moet werken, want ja, de beroepsbevolking slinkt, dus iedereen moet werken. Ja, dat is het sociale netwerk waar mw.Schippers het over heeft. Misschien een idee om minder geld te besteden aan onze criminele medeburgers, niet zulke luxe gebouwen voor de overheid instellingen wegzetten, minder ontwikkelingshulp geven,minder aan bezoldiging van bestuurders en toezichthouders, inde wachtgeld van de politici snijden, noem maar op. Laat de rijke ouderen maar wat meer betalen, dat zullen ze zeker niet erg vinden. De mensen die nu in een instelling wonen, die genieten iedere dag van de geborgenheid en het sociale samenzijn. Tenminste in de instelling waar ik werk, is dit zo.

  3. @Mark. Het is geen slecht voorbeeld want ik heb het echt ervaren. Nog erger: het is niet het enige voorbeeld. Misschien wel rond duizend instellingen werken zo: DAAROM ROEPT HEEL NEDERLAND DAT DE ZORG IN ZORGINSTELLINGEN ZO SLECHT IS, omdat die instellingen UIT WINSTBEJAG en dikke salarissen minder personeel en minder opgeleid personeel daar neer zetten DAN DAT DE AWBZ VERGOEDT. Begint het te dagen Mark. En dat allemaal over de ruggen van patienten.

  4. Helaas heb ik niet de hele dag de tijd om te reageren. Maar uw voorbeeld, Jan C, is wellicht een slecht voorbeeld. Als dat zo is, is er ergens een heel rijke zorgstichting met mogelijk slapende cliënte raad. Werkoverigens sinds 1988 in de zorg met zeer veel plezier.

  5. @mark. Je reactie geeft aan dat je misschien met je hondje 2 keer per week langs een zorginstelling komt, maar er nooit in ben geweest. Ik 5 jaar en ook nog in de clientenraad. Dan weet je dat van geeneen patient de verzorgende weet welke ZZP die patient heeft alles wordt dus over een kam gescoren terwijl de instelling wel meer vergoeding krijgt voor een hoge ZZP. Mark jij geeft geen reactie op het volgende als een zorginstelling de door de AWBZ vereiste zorg moet leveren en dat moet doen met 5 verzorgenden met een bepaalde opleiding WAAR BLIJFT DAN HET GELD ALS MEN DAAR 2 VERZORGENDEN MINDER NEER ZET EN OOK NOG LAGER OPGELEIDEN DIE MEN MINDER BEHOEFT TE BETALEN graag je reactie en hoop dat je me begrijpt

  6. De huidige verpleeghuisbewoner is niet in staat om zonder directe nabijheid zelfstandig te wonen. Hij wordt verpleegd en soms ook intensief behandeld, niet alleen verzorgd of vermaakt! De huidige verzorgingshuisbewoner wordt meer en meer ‘verpleeghuisbewoner’ qua zorgzwaarte en de nieuwe ‘verzorgingshuisbewoners’ hebben al de zorgzwaarte van een verpleeghuisbewoner. Verplegen en behandelen in een gebouw waar meerdere mensen met een zelfde zorgbehoefte wonen is dus toch de meest efficiënte manier. Tenzij, de thuiszorg flink wordt uitgebreid en/of familieleden minder gaan werken om de 7×24 uur nabijheid en zorgverlening te dekken. Als iemand nog redelijk zelfredzaam is, dan verblijft hij nu al thuis en stelt hij, vanzelfsprekend, verhuizing naar een ‘instelling’ uit. Dus waar de winst zal zitten? Ik weet het niet. Nog even het ‘winstbejag’ dat hierboven wordt vermeld. Enig inzicht in de dynamiek van een verpleeghuis had die reactie achterwegen kunnen laten. De zorgvraag binnen groepen bewoners is divers en op maat afgestemd. Gelukkig maar. De financiering is er ook naar. Dat betekent dat je continue ‘handen aan het bed’ beschikbaar moet hebben. Dat heeft er toe geleid dat uit de beschikbare budgetten vaak gekozen is om voor veel handen te kiezen. Dat daar grenzen aan zitten omdat de noodzakelijke kwaliteit (want gemiddeld lager opgeleiden) dan onder druk kan komen te staan onderschrijf. Maar het algemene doel in de sector was om met dezelfde begroting meer handen proberen te krijgen voor de diversiteit aan hulpvragen. Daarbij komt ook dat het aanbod van hoger gekwalificeerd personeel voor de V&V relatief laag is.

  7. Lange verhalen (zoals ik zondag reageerde in “”mythe dure ouderenzorg ontmaskerd”) worden niet gelezen. Daarom heel kort. De ouderenzorg (verpleeg en zorghuizen) is niet duur, maar wordt duur gemaakt. Uitleg. De zorginstelling krijgt per patient per dag een bedrag van de AWBZ voor zorg aan patiënten in hun instelling. Om die zorg volgens de AWBZ voorschriften te kunnen verlenen is een bepaalde capaciteit en opleiding nodig van verzorgenden. Als de instelling nu structureel minder verzorgenden, met structureel minder opleiding, laat werken (UIT WINSTBEJAG) dan vindt het volgende plaats: de ouderenzorg kost geld, maar over heel, heel veel instellingen wordt geklaagd dat de kwaliteit zo slecht is. Gebeurt die reductie niet, klaagt heel Nederland niet. Twee opmerkingen. Heel verrassend doet de AWBZ (of NZA of IGZ) geen enkele controle of men wel de goede zorg levert (dus met de gewenste capaciteit en opleiding). Nog verrassender is dat een aantal instellingen – tegen alle verhalen in – een geweldige verzorging levert. Daar heeft men wel de vereiste capaciteit en opleiding Dus Schippers heeft zelf niet door dat ze eigenlijk bedoelt: “bij deze zorgkostenuitgaven had ik een betere kwaliteit verwacht”. Nu holt men achter elkaar aan om te vertellen dat de verpleeg en ouderenzorg “naar de eigen woning moet”. Het gaat blijken dat zulks (door o.a. fraude) helemaal niet te betalen gaat worden. Mind my words.

  8. Bezuinigen op de ouderenzorg is inmiddels onmogelijk geworden. We zijn op slopershoogte aangekomen. De werkdruk in de ouderenzorg is voor iedereen veel te hoog, van helpende, ziekenverzorgende tot directeur en bestuurder. De tarieven moeten beslist omhoog! Ingrijpen in de gezondheidszorg kan wel: het aantal intramurale klanten verminderen (zzp 1, 2 en 3). Uiteraard moeten de farmacie (prijzen zijn hier hoger dan in andere landen) en ziekenhuizen (reken af op gezondheidswinst ipv handeling) worden aangepakt want daar zitten de 2 grootste kostenstijgers.
     

  9. Rob heeft helemaal gelijk, ik wil er aan toevoegen; hoeveel inspecteurs heeft Nederland en andere toezichthouders. Waarom moet iets meer studie zo`n groot salaris verschil geven en waarom moeten de professoren voor een onderzoek zo rijkelijk worden beloond. Ook rijken hebben een sociale verantwoordelijkheid en dat is niet alleen hun eigen beurs.
    De gezondheidszorg kent nog veel te veel zakkenvullers.

  10. Wat voor mij na bijna 35 jaar ouderenzorg helder is, is dat bijna geen enkele dementerende oudere vrijwillig naar het verpleeghuis gaat. De lichtere zorgzwaartes zijn er via ingrepen van het Centraal Indicatieorgaan Zorg allang uitgefilterd. De komende jaren gaat dat nog door. Ik daag de minister uit om eens door te rekenen wat al die thuiswonenden, waar ik overigens een groot voorstander van ben zolang dat kwaliteit van leven en welzijn bevorderd, hoeveel meer zij een beroep zullen doen op de 1e lijns en ziekenhuiszorg dan in die zogenaamd dure instellingen. De behandelaars van die dure instellingen, echt veel en veel goedkoper dan de specialisten in de ziekenhuizen!, voorkomen honderden, zeg maar gerust duizenden ziekenhuisopnames per jaar. Gaan we daarna kijken wat echt goedkoper is! Grijp in op de specialistensalarissen en grijp in op al die toezichthoudende instanties. Dat is heel wat effectiever dan zo goedkoop weer de ouderenzorg aanpakken omdat de vrienden in de ziekenhuizen buiten schot moeten blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.