Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Actualiteitenrubriek Zembla duikt in vieze ziekenhuizen

Vanavond brengt actualiteitenrubriek Zembla beelden met een verborgen camera uit het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. In deze ziekenhuizen worden de regels voor handhygiëne volgens de programmamakers op grote schaal overtreden.
Actualiteitenrubriek Zembla duikt in vieze ziekenhuizen

Volgens Zembla zouden verpleegkundigen en artsen elkaar niet durven aanspreken op de ernstige overtredingen van de hygiëneprotocollen. Hoewel het dragen van sieraden, horloges, armbanden en piercings streng verboden is in ziekenhuizen, komt dit veelvuldig voor, blijkt uit de undercoveractie. Zo kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen. Arts en microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda concludeert op website nu.nl na het zien van de beelden dat 'een totaal gebrek aan discipline heerst'.

Angstcultuur

Een verpleegkundige vertelt in de uitzending dat er wel wordt gezien dat artsen zich niet aan de hygiëneregels houden, maar de verpleging daar niets van durft te zeggen. De cultuur in de ziekenhuizen is ongeschikt om elkaar aan te spreken, zegt hoogleraar chirurgie van het Eramsus MC Jan Klein daarover. Verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken zouden daar later 'de zure vruchten van plukken'.

Geschokte directies

De ziekenhuisdirecties reageerden geschokt op het zien van de beelden. Alle drie de ziekenhuizen kondigden tegenover de programmamakers aan maatregelen te nemen om de situatie in het ziekenhuis te verbeteren. (NOVUM / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Operatieteams leven regels onvoldoende na
Infecties aangepakt met e-learning handhygiëne
Jaarlijks 20.000 doden door gebrek hygiëne ziekenhuizen

3 reacties

 • no-profile-image

  monique

  regels zijn regels! en ze zijn er niet voor niets!De schoonmakers hebben de 1e verantwoordelijkheid,maar verder ook IEDEREEN!Ik ben na een operatie ook besmet met een bacterie, en als je dan hoort, dat het niet nodig was geweest, is dat wél wrang!

 • no-profile-image

  Martine

  Een ding is zembla nog vergeten te noemen,namelijk stethoscopen.
  Wie maakt die schoon? gaan die ook niet van patient naar patient zonder schoonmaakbeurt?
  leg die maar eens onder de microscoop zembla

 • no-profile-image

  Geesje

  De schoonmaakster heeft handschoenen aan: toilet wordt schoongemaakt..zij houd deze handschoenen aan...raakt de deurknoppen aan etc..

  het verpakte plakje kaas waar je met je handen aanzit wordt OP de boterham gelegd

  Ga zo maar door......excuus...geen tijd...geen geld

Of registreer u om te kunnen reageren.