Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Afkomst patiënt belangrijk bij medicatieverstrekking’

Artsen en apothekers moeten meer rekening houden met de afkomst van hun patiënt bij het verstrekken van medicatie, omdat geneesmiddelen vaak een andere werking hebben op niet-westerse bevolkingsgroepen. Dat stellen twee artsen in MFM, het tijdschrift over praktijkgerichte farmacotherapie, zo meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
‘Afkomst patiënt belangrijk bij medicatieverstrekking’

Bij niet-westerse bevolkingsgroepen kan de manier waarop stoffen worden omgezet, het metabolisme, verschillen van de westerse bevolkingsgroepen, zo waarschuwt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Daardoor kan een langzamer metabolisme leiden tot overdosering en bijwerkingen en kan bij een sneller metabolisme de stof niet goed genoeg werken.

Therapietrouw

Een van de adviezen van de auteurs is dat bij aanvang van de behandeling met medicijnen bij niet-westerse bevolkingsgroepen artsen extra voorzichtig en nauwkeurig te werk moeten gaan. Dit bevordert onder andere de therapietrouw. Het niet juist toepassen van medicijnvoorschriften komt bij deze doelgroepen relatief vaak voor, onder meer door taalproblemen.

Communicatie

De auteurs pleiten er daarom voor dat artsen, apothekers en zorgverleners openstaan voor andere opvattingen en zich bekwamen in de communicatie met laagopgeleide of niet-Nederlandssprekende patiënten.

Blanke mannen

Daarnaast pleiten de artsen voor meer geneesmiddelenonderzoek bij niet westerse doelgroepen. Nu zijn in deze onderzoeken blanke mannen oververtegenwoordigd. (MFM)

Lees meer:

Een op de vijf ouderen krijgt verkeerd medicijn

Keuzevrijheid in medicatie goed voor therapietrouw

‘Afspraken over medicatiecheck’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.