Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Langer oud met meer chronische ziekten

De levensverwachting van 65-plussers is toegenomen, maar ook het aandeel van chronische ziekten in deze leeftijdsgroep. Niettemin zullen mensen langer zonder lichamelijke beperkingen leven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Langer oud met meer chronische ziekten

Met de toename van de levensverwachting, nemen ook de jaren toe dat mensen met een chronische ziekte blijven leven. 65-Plussers leven langer met chronische ziekten als suikerziekte, gewrichtsslijtage en hartaandoeningen. Maar de oudere Nederlander heeft ook meer jaren zonder lichamelijke beperkingen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Levensverwachting

De levensverwachting neemt in Nederland vooral onder mannen toe. Vrouwen worden gemiddeld genomen nog wel ouder dan mannen. In 2011 was de levensverwachting voor vrouwen 82,9 jaar, tegen 79,2 jaar voor mannen. Tussen 1985 en 2000 groeide de levensverwachting voor mannen met 2,5 jaar, tegen slechts 0,9 jaar bij vrouwen.

Meerjaren

Mannen die 65 jaar zijn geworden in 2011, leven nog gemiddeld 18,3 jaar. Van die "meerjaren" zullen volgens het CBS er nog bijna 11 in als goed ervaren gezondheid zijn en bijna 14 jaar zonder lichamelijke beperkingen. Ook dit is toegenomen sinds begin jaren tachtig, zelfs iets meer dan de totale levensverwachting. De oudere zal daarentegen minder jaren doorbrengen zonder chronische ziekten.

Hoger

Van de 21,3 resterende levensjaren van een 65-jarige vrouw, zal zij er 13,4 zonder lichamelijke beperkingen doorbrengen. Dit is net als bij de mannen toegenomen sinds begin jaren tachtig. Zelfs met 5 jaar, wat beduidend hoger is dan de toename van haar totale levensverwachting. (Zorgvisie - Carolien Stam / foto ANP Roos Koole)

Lees meer

Sleutelrol voor technologie bij kostenreductie gezondheidszo...
CZ en Breda willen gezondheid Bredanaars verbeteren
Top-10 IT-pijnpunten in de gezondheidszorg

Carolien Stam

7 reacties

 • no-profile-image

  Aow-er

  Bennie, zijn je ouders nog jong??? of leven ze al niet meer??

 • no-profile-image

  Louis

  Ik ben op mijn 60e al gestopt met zorg, mijn leven is voltooid.
  Maar je mag er niet tussenuit, dan wordt je weer wilsonbekwaam geacht te zijn en heb je helemaal niets meer over jezelf te vertellen, wat een land is dit toch.

 • no-profile-image

  marga (68)

  Jullie vergeten dat jullie ook ouder worden met gebreken en wie moet dat dan betalen?

 • no-profile-image

  Rutte

  Zorgkosten kunnen omlaag door eigen risico volledig voor eigen rekening te geven bij 67 jaar, de regering hoef dat niet allemaal op te lossen.

 • no-profile-image

  bennie

  Alle zorg boven 75 jaar gewoon afschaffen, die oudjes worden te duur en er is geen kans op verbetering, de jeugd heeft de toekomst en moet dat allemaal opbrengen

 • no-profile-image

  jeroen

  welke gek heeft die kop verzonnen

 • no-profile-image

  Anoniem

  Werk van het werk dus - goede gezondheidszorg zorgt dat we ouder worden maar daar staat dan weer meer zorg tegen over. Dat willen we graag; dus moeten we er ook voor betalen en zullen kosten (absoluut gezien) blijven stijgen. Kosten per eenheid kunnen dalen. Predictie, preventie en (duurzame) kwaliteit (moeten) leiden tot meer kosteneffectiviteit.

Of registreer u om te kunnen reageren.