Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Spoedzorgplan ZN is niet nieuw

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het plan dat ZN vlak voor de verkiezingen lanceerde over de concentratie van complexe spoedzorg, is niet nieuw. Onderdelen van het plan zijn al lang dagelijkse praktijk.
Spoedzorgplan ZN is niet nieuw

Dat blijkt uit reacties van wetenschappelijke verenigingen die door ZN eenmalig zijn geconsulteerd. Er is geen sprake van inhoudelijke samenwerking met de wetenschappelijke verenigingen, terwijl ZN dat wel zou suggereren.

Traumaheli’s

NVvH-voorzitter Rob Tollenaar zegt het te waarderen dat ZN de dialoog is gestart. Het plan bestaat echter voor een deel al in de heelkunde, zegt hij. ‘Er zijn in Nederland elf grote centra waarin de behandeling van complexe, grote traumata is geconcentreerd. Dit gaat meestal over traumata waarbij de slachtoffers per helikopter worden vervoerd. Daar is een landelijke dekking voor.’ Op het gebied van de vaatchirurgie, bijvoorbeeld voor acute operaties aan grote aortaverwijdingen, zou het nog beter kunnen worden geregeld, vindt Tollenaar.

NVvH

De NVvH heeft hiervoor al volume- en kwaliteitsnormen opgesteld die zijn gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur en zijn aangevuld met ervaringen uit de praktijk. Snelheid is daarbij niet altijd doorslaggevend, legt Tollenaar uit: ‘Ervaring is heel belangrijk: een behandelteam moet op elkaar zijn ingespeeld, de keten moet goed zijn ingericht. Je hebt er niets aan als je snel bij het verkeerde ziekenhuis bent.’

Cardiologen

Ook de Nederlandse Vereniging van Cardiologen ziet het nieuwe er niet aan af. NVVC-voorzitter Martin Schalij: ‘De cardiologen hebben de complexe zorg voor een acuut hartinfarct al jaren regionaal georganiseerd in gespecialiseerde interventieklinieken.’ Er zijn 29 van dit soort interventiecentra. De NVVC wijst op het belang van lokale eerste hart hulpen in kleine ziekenhuizen. ‘Zorg moet in netwerken zijn georganiseerd van klinieken op verschillende nivo’s. Die moeten optimaal samenwerken.’ Of de NVVC toe wil naar een kleiner aantal klinieken, antwoordt de vereniging: ‘De NVVC heeft volumenormen en andere kwaliteitscriteria opgesteld voor dottercentra. Als een centrum daaraan voldoet dan leveren zijn kwaliteit en dat perspectief is voor ons leidend.’

Zorgverzekeraars Nederland en Orde

Verschillende wetenschappelijke verenigingen zijn door ZN geconsulteerd. Zij konden reageren op een conceptplan, dat ZN niet wil openbaar maken. Eind van dit jaar moet er een definitief plan liggen waarin spoedzorg, zoals behandeling van complexe traumata, hartinfarcten, herseninfarcten en acute vaatproblemen in speciale traumacentra is ondergebracht. Hoeveel traumacentra er zouden moeten komen, kan ZN niet zeggen. Dat moet de discussie van de komende maanden uitwijzen. De Orde van Medisch Specialisten vindt het van belang rekening te houden met het volledige aanbod van patiënten op een spoedeisende hulp afdeling. Dit aanbod verandert: steeds meer kwetsbare ouderen met meerdere ziekten melden zich op de SEH. De Orde noemt het prematuur dat ZN nu met een plan komt dat nog niet inhoudelijk is besproken met de wetenschappelijke verenigingen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Sacha de Boer

Lees meer:

ZN maakt plan voor speciale traumaziekenhuizen

NVvH: ‘Strengere eisen voor complexe operaties’

Ouderen overleven vaker hartinfarct door snelle dotter

Bijna alle dottervergunningen uitgedeeld

3 REACTIES

  1. als patienten met een complexe aandoening wel doorverwezen kunnen worden waarom geldt bij minder complexe patienten het argument van bereikbaarheid wel? het bereikbaarheids thema is op te lossen door te sturen op spreiding, maar kijk naar de grote steden daar is aanrijtijden geen probleem en toch houden we daar toch kleine SEH’s open om andere redenen dan kwaliteit. mijn stelling is dat behandelen op te kleine SEH’s meer tijd en kwaliteit kost dan enkele minuten meer reistijd

  2. Lees alle reacties
  3. zelfverwijzers hebben zelden complexe aandoeningen, en zo ja dan is de triage effectief en wordt de patient ingestuurd naar een academisch of topreferent ziekenhuis. Ik heb dit in mijn jaren op de SEH en huiartsenpost 1x meegemaakt. En door goede triage van de patienten die wel van te voren bellen worden ze bij verdenking op een hartinfarct, ernstig vaatlijden enz. meteen naar zo’n ziekenhuis gebracht. Omwille van de bereikbaarheid is het juist van belang om ook kleinere SEH’s open te houden.

  4. de discussie en normering die Tollenaar van de NVvH beschrijft is herkenbaar. dat is echter niet de volledige oplossing voor het thema. Patienten maken gebruik van SEH’s (ook van kleine) waarbij zij verwachten (zg zelfverwijzers) dat de kwaliteit voldoende is. Ook deze zelfverwijzers kunnen complexe aandoeningen hebben. Wij weten dat de kleine SEH’s niet zijn toegerust voor deze behandelingen. Ziekenhuizen houden (te kleine) SEH’s om wille van andere dan inhoudelijke redenen open. concentratie zou ook moeten betekenen kleine SEH’s sluiten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.