Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Ziekenhuizen falen in terugdringen van ziekenhuisinfecties’

Ziekenhuizen in Nederland schieten ernstig tekort bij het terugdringen van wondinfecties die in de operatiekamer ontstaan. Dat komt doordat er maar bij één op de tien operaties volgens het boekje wordt gewerkt. Daardoor overlijden er onnodig patiënten. Dat concludeert de NOS op basis van eigen onderzoek.
‘Ziekenhuizen falen in terugdringen van ziekenhuisinfecties'

Volgens de NOS is weinig terecht gekomen van het voornemen om de vermijdbare sterfte door infecties terurg te dringen in Nederlandse ziekenhuizen. In de paar ziekenhuizen waar er wel werk gemaakt is van de aanpak van wondinfecties, komen die inmiddels veel minder voor. Vier van de vijf operaties in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en in het Amphia Ziekenhuis in Breda gaan volgens het boekje. In Leiderdorp is het aantal postoperatieve wondinfecties ongeveer gehalveerd sinds de invoering van een veiligheidsprogram in 2009. In het Amphia Ziekenhuis in Breda is het in dezelfde tijd gedaald met 36 procent. (NOS / Beeld ANP XTRA Lex van Lieshout)

Lees meer:

Lees het hele artikel ‘Onnodige sterfte door wondinfecties’

Vermijdbare sterfte niet gedaald in ziekenhuizen

Schone neus reduceert kans op wondinfectie

6 REACTIES

  1. @Bill. In de Zvw is aan de zorgverzekeraars de regie rol toegedeeld of de artsen en patienten dan nu leuk vinden of niet;hen is niets gevraagd.
    Deze regie rol wordt nog eens versterkt door de selectieve contractering en de afschaffing van het artikel 13 van de Zvw; hierdoor hebben In Natura verzekerden helemaal geen vrije keuze meer in welk ziekenhuis zij willen bezoeken; de verzekeraar staat het vrij zelf te bepalen hoeveel zij bij afwijkende keuze gaan vergoeden.
    Juridisch is de zorgverzekeraar dan ook 100% eindverantwoordelijk voor het eindresultaat van een behandeling; de verzekeraar koopt namens zorg in namens zijn verzekerde, zonder daarbij openbaar te maken voor welke prijs en tegen welke kwaliteit; bij falende therapie kan iedere verzekerde dan ook zijn verzekeraar aansprakelijk stellen; de verzekerde treft geen enkele blaam; hij moest naar de door zijn verzekeraar uitgekozen specialist/ziekenhuis!
    10% goed en 90% vies? Zou best eens kunnen gezien de klachten die wij vernemen aan de balie in de apotheek. Het probleem is dat het allemaal niet openbaar wordt gemaakt door IGZ, ZN, NVZ, ZN-leden en NPCF.
    Dat is de grootste schande in dit land.
    De facto wordt je als verplicht verzekerde door je eigen verzekeraar de dood in gestuurd als deze een ziekenhuis contracteerd waarvan binnenskamers vermijdbare, onnodige, sterftecijfers van bekend zijn die afwijken van wat de norm moet zijn; nul!
    Kom daar bij de wereldwijde Benchmark Mayo Clinic eens om!

  2. Lees alle reacties
  3. @ANH Volgens mij is de zorgverzekeraar helemaal niet eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg. Daarmee dichten ze zichzelf onterecht een (managers-eigen) veel te grote rol toe: m.i. is de dokter die de behandeling uitvoert nog steeds eindverantwoordelijk! Waar verder het getal in de uitspraal 9 van de 10 keer gaat het mis vandaan komt is mij een raadsel. Ik werk niet in 1 van de genoemde ziekenhuizen, maar ik herken mij of mijn ziekenhuis absoluut niet in deze getallen.

  4. Natuurlijk is dit een schande en een groot schandaal. Probleem speelt al heel lang. Semmelweiss is gek geworden wegens de onwil van zijn collegae om de handen te wassen. Sinds die tijd is er weinig veranderd; dankzij antibiotica overleven patienten het ziekenhuis.
    Openbaar maken van data is enige stap om ziekenhuizen en medewerkers tot de orde te roepen. De doofpot moet open en van tafel.
    Zorgverzekeraars zijn eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg; zij kopen zorg in namens hun verplicht verzekerden. Dat is het systeemmodel van het Zorgstelsel 2006.
    Het stilzwijgen van de zorgverzekeraars op dit terrein; openbaar maken van de kwaliteit, spreekt boekdelen.
    Schrappen van de overbodige laag zorgverzekeraars, teruggeven van opgepotte premies naar de Schatkist, 12 miljard euro, en transparant maken van kwaliteit data zal wonderen doen voor de levensverwachting en kwaliteit van leven van de Nederlandse burger.
    Gezien de verkiezingsuitkomst zit deze rationele oplossing er niet in en zullen PvdA, CDA en VVD hun verantwoordelijkheid voor de burger blijven ontlopen en doorgaan op het systeemmodel Zorgstelsel 2006.
    Op farmaactueel is een webcast te zien over verspilling in de zorg, preventie e.d. met diana monissen en CDA en PvdA kamerlid en met S van Eijck; LHV. Die man is goed op dreef!
    En onthoudt: de budgettering is niet weg! CDA en Diana Monissen, Achmea, speelt argelozen wat op de mouw.
    Tekent Achmea en CDA.

  5. Als je zo gespecialiseerd ben in het importeren en exporteren van de meest gruwelijke bacterie-kolonies en andere virussen etc dan hoef je niet vreemd op te kijken, dat je jezelf erin verdrinkt?
    En wat denk je van die virusstam vogelgriep, dat deze gelijk op mens over kan gaan?
    Dank je virologen?

  6. En nu is het afgelopen met het gezeik: openbaar maken die ziekenhuisinfecties. Niet zeuren over onvergelijkbaar etc. want een perfecte vergelijking is niet mogelijk. Dus gewoon openbaar maken, en beschrijf maar als ziekenhuis waarom het zo slecht gaat en welke acties zullen worden ondernomen om het aantal ziekenhuisinfecties te verminderen. Ik word niet snel boos, maar dit moet echt eens afgelopen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.