Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Concentratie zorg leidt niet tot verbetering kwaliteit’

Concentratie van zorg is vooral een strategisch instrument van zorginstellingen om zich goed te positioneren. Niet om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dat zeggen onderzoekers van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg. Uit hun rapportage blijkt dat het verband tussen volume en kwaliteit van de zorg vaak niet is zoals het wordt voorgesteld.
‘Concentratie zorg leidt niet tot verbetering kwaliteit’
Foto: ANP Les van Lieshout

Sterker nog, er zitten ook belangrijke nadelen aan de concentratie van behandelingen en ingrepen, 'Waardoor de kwaliteitswinst voor patiënten niet altijd kan worden waargemaakt'. Dat zeggen onderzoekers van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg, dat zelf onderzoek heeft gedaan naar het effect van concentratie van enkele behandelingen. 'De achterliggende gedachte van zorgconcentratie is dat de kwaliteit van de ingreep hoger is als deze vaker wordt uitgevoerd. Voor een aantal ingrepen is dit zeker het geval, maar voor veel behandelingen is dit niet onderzocht of niet aangetoond.'

Beleidsdiscussie

Onderzoeker Jany Rademakers van het NIVEL, die deel uitmaakt van het Consortium, concludeert dat de beleidsdiscussie over concentratie van zorg niet goed wordt gevoerd. Het beleid gaat uit van het verband tussen behandelvolume en kwaliteit van zorg. 'De discussie zou zich meer moeten toeleggen op de vraag welke organisatievorm en welke manier van zorgverlening de kwaliteit optimaliseert in plaats van eenzijdig te focussen op voldoende aantal patiënten.' In het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg werken onderzoekers van drie onderzoeksinstellingen samen: iBMG (Erasmusuniversiteit), IQ Healthcare en NIVEL.

Positionering

Volgens de onderzoeker Rademakers zijn vooral de 'Strategsiche positionering van het ziekenhuis, efficiënte bemensing en bedrijfsvoering belangrijk bij initiatieven van instellingen om het volume te vergroten.' Voor het onderzoek naar het verband tussen behandelvolume en kwaliteit van zorg gebruiken vrijwel alle onderzoeken het sterftecijfers als uitkomstmaat. De onderzoekers binnen het Consortium vinden mortaliteit 'lang niet voor alle aandoeningen relevant'.

Keuzevrijheid

Bovendien wordt in onderzoeken naar het verband tussen volume en kwaliteit vaak niet meegenomen dat er belangrijke negatieve effecten zijn van de concentratie van zorg. Zoals de grotere afstand die patiënten moeten afleggen naar het ziekenhuis en minder keuzevrijheid voor de patiënt. 'De kwaliteitswinst voor patiënten blijkt niet altijd te worden waargemaakt. Aan patiënten wordt vooral duidelijk gemaakt dat de uitkomsten bij zorgconcentratie niet (veel) slechter zijn geworden. Dat betekent dus ook: niet beter,' concluderen de onderzoekers van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg.

Carolien Stam

2 reacties

 • adje rem

  In een vorig ''blog. , common sense '' wordt precies, mijn inziens ten onrechte , het tegenovergestelde beweerd over de relatie : volume-kwaliteit

 • goochelaar

  wetenschappelijk gezien valt dan de hele gezondheidszorg door de mand.
  En daar staat een beloning tegenover?
  Net als besturen-'zeker besturen, dat het alsmaar handelen kan continueren'
  De zorg zal vanaf bovenaf het boetekleed aan moeten!

Of registreer u om te kunnen reageren.