Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ bezocht vrijwel alle ouderenzorginstellingen

In de periode 2011-2012 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in totaal 931 bezoeken gebracht aan bijna alle 450 concerns in de ouderenzorg. Dat laat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag de Tweede Kamer weten.
IGZ bezocht vrijwel alle ouderenzorginstellingen
Foto: Jacques Zorgman

Van Rijn reageert met zijn brief op berichtgeving van omroep MAX en NU.nl dat de IGZ afgelopen jaar maar bij 3 procent van de verpleeghuizen een inspectiebezoek heeft uitgevoerd. Volgens cijfers van VWS is vorig jaar echter bijna de gehele ouderenzorg bezocht en worden de laatste concerns in de eerste maanden van 2013 bezocht.

Meldactie MAX
Het consumentenprogramma Meldpunt! van MAX rapporteerde dat in de eerste tien maanden van 2012 de IGZ slechts circa 3,7 procent van de 2656 locaties van verzorgings- en verpleeghuizen had bezocht. Hier reageerde de Inspectie toen op met de verklaring dat de cijfers van MAX niet kloppen. Het verschil in cijfers tussen de IGZ en MAX is volgens de omroep te verklaren. ‘Meldpunt schrijft over het aantal gerapporteerde huisinspecties per locatie van een verpleeg- of verzorgingsinstelling. De Inspectie meldt alle uitgevoerde huisbezoeken. Dat kunnen er soms vijf per locatie zijn. Maar die resulteren dan in één rapport over één locatie. Ook telt de Inspectie in hun cijfers de themabezoeken mee die over één aandachtspunt gaan, bijvoorbeeld medicatieveiligheid. Alle andere risico’s in die betreffende zorglocatie worden dan niet onderzocht.  Meldpunt ziet dat niet als een compleet inspectiebezoek.’

Omvang van huizen

Van Rijn schrijft in de brief van vandaag: ‘De omvang van de concerns in de ouderenzorg kent een grote variatie. Zo zijn er concerns met 30 locaties maar ook ongeveer 200 concerns met één locatie. De grote concerns heeft de IGZ meer dan één keer bezocht. De 200 concerns met één locatie zijn één keer bezocht. Bij de genoemde aantallen concerns is relevant dat de huidige zorgmarkt aan sterke veranderingen onderhevig is en het aantal concerns om die reden relatief snel wisselt in zowel aantal als in omvang’

2 reacties

  • Jan C

    Die rapporteur van IGZ zou bij Philips gewerkt kunnen hebben. Daar gold en geldt de slogan: 'Zeg maar wat er uit moet komen dan maken wij het verhaal wel'.
    Van Rijn is geen sterke figuur als hij zich wat op zijn mouw laat spelden. Laat zijn ministerie eens 15 willekeurige verpleeg of verzorgingshuizen bellen; resultaat 0 (lees nul)

  • Jan C

    'Jij klaagt al jaren over de IGZ', zei iemand tegen me. 'Terecht', zei ik, 'want ze doen hun werk niet of niet goed. Als ze onverwachte inspectiebezoeken doen aan verpleeg en verzorgingsinstellingen en heel zware sancties toepassen als ze nalatig zijn (en dus arme patienten nog dieper in de ellende storten) dan wil ik mijn zienswijze veranderen'.
    'Maar kun je dan echt niks positiefs noemen?'. Ik zeg: 'Jawel, het kan nog slechter'

Of registreer u om te kunnen reageren.