Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Careyn stopt regelarme zorg vanwege meer regels

‘Lastige communicatie met financiële partners’ is een belangrijke reden om te stoppen met het experiment Regelarme zorg. Zorgorganisatie Careyn stapt uit het ambitieuze project, een van de paradepaardjes van het ministerie van VWS om de zorg te verbeteren.
verpleeghuis
Foto: ANP/Desiree Schippers

Careyn heeft het project stopgezet omdat ‘communicatie lastig was met de vele partijen die bij de financiering en bij de uitvoering van de langdurige zorg zijn betrokken.’ Het gaat waarschijnlijk om zorgkantoren in de regio Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. ‘Het bleek lastig te zijn in korte tijd de gemeenschappelijke taal te ontwikkelen’, zegt Careyn in een bericht. ‘Daardoor leidde de regelarme aanpak in sommige gevallen tot meer in plaats van minder regels.’

Experiment verlengd

Het stopzetten van het experiment is een heikel onderwerp, want Careyn kon nog niet reageren. Het experiment Regelarme zorg is in 2012 door het ministerie van VWS geïnitieerd naar voorbeeld van zorginstelling De Hoven in Groningen. In mei dit jaar liet staatssecretaris Van Rijn weten het experiment regelarme instellingen een jaar langer, tot 1 januari 2015, uit te willen voeren: ‘De belangrijkste reden is dat de voorbereiding van de experimenten meer tijd heeft gevraagd dan van te voren werd ingeschat. De meeste instellingen zijn daadwerkelijk op 1 januari 2013 van start gegaan’, aldus Van Rijn in een brief over verlenging van het experiment van 13 mei 2013 naar de Tweede Kamer.

Toekomst langdurige zorg

Voor het ministerie is het experiment van groot belang voor de toekomst van de langdurige zorg. Kees van der Burg, directeur Langdurige Zorg bij VWS, zei tijdens een congres in september: ‘De hervorming van de langdurige zorg sluit goed aan bij het experiment Zorg Zonder Regels van De Hoven’

Volgens Careyn is juist het veranderde speelveld als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg een andere belangrijke reden om te stoppen met het experiment. Een deel van de AWBZ wordt overgeheveld naar de ZVW en een ander deel naar de Wmo. ‘Om deze transities soepel te doen verlopen, hebben Careyn en de zorgkantoren de regulier geregistreerde gegevens nodig’. Regelarm is dus onmogelijk door de transitie.

Visie op vernieuwing

Overigens zegt Careyn ‘onverkort achter de visie op vernieuwing van de langdurige zorg te staan. ‘Daarom wordt getracht om de doelen van het experiment zoveel mogelijk in de instelling te borgen.’

Carolien Stam

7 reacties

 • Arjan M

  Die regelarme projecten worden massaal gebruikt om uren te schrijven die de niet rendabele uren op moeten vangen, maar of men dat niet in wil zien! Ze leggen het hel traject van verwijzing, indicatie, uitvoer, verantwoording en incasso in handen van dezelfde partij. Dat gaat toch onherroepelijk fout.

 • M.Kwak

  Wel halen, niet betalen. Jammer dat een goed initiatief weer moet stranden op de bekostiging. Staat de betaler niet boven aan het belangenlijstje van de financierder?

 • G123

  En de vrije markt met zorgverzekeraars zou alles beter maken en efficiënter?
  Als vanouds zijn ook de ellenlange wachtlijsten in de ziekenhuizen weer terug.Kortom ,er is niets veranderd alleen is de premie geëxplodeerd.

 • Lennard van der Poel

  Regelarm en ministerie in een zin noemen, komt op mij ongeloofwaardig over. De laatste regel die een ministerie wat mij betreft mag toevoegen is: 1 nieuwe regel erbij, moet leiden tot 2 regels eraf.

 • J.Hochstenbach

  Het is vooral jammer om te zien dat, na de positieve resultaten van De Hoven voor zowel bewoners als medewerkers, een dergelijk 'experiment' niet door kan gaan. Velen zullen merken/hebben gemerkt dat de zorg duurder en minder effectief wordt tgv de hoge administratieve druk die is ontstaan. Goed vastleggen in het EPD is van belang, daar heeft iedereen voordeel bij. Maar nu gaat het wel heel ver.
  Ik hoop dat de positieve resultaten van De Hoven niet helemaal verloren gaan.

 • Amiz Delft

  Ik heb al moeite om het bovenstaande nieuwsartikel te lezen. Dan weet ik al: kan niet goed zijn. Dat wordt toch KISS genoemd, toch?

 • IKKE

  lastige communicatie met financiële partners.....
  ik weet in ieder geval wij als vrijgevestigde dat alleen het lezen edm tot en met ondertekenen van de contracten met zorgverzekeraars ons 1 week werk kost .40 verloren uren die we als hulpverlener niet kunnen uitvoeren omdat we boiekhoudertje moesten spelen. Die week aan adm geneuzel voelt als een maand!
  Komt daarbij invoeren Vecozocertificaten ook weer zo 'n 4 uur . elk jaar opnieuw verloren energie die TOTAAL niets met de inhoudelijke zorg te maken hebben. Voor zorgverzekeraars en de huidige overheid zijn goede boekhouders goede hulpverleners. Jammer.

Of registreer u om te kunnen reageren.