Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Hoge Spaanse ziekenhuisrekening verleden tijd’

De torenhoge ziekenhuisrekeningen en intimiderende incassopraktijken van Spaanse en Portugese ziekenhuizen lijken tot het verleden te behoren. De ANWB heeft het afgelopen half jaar geen klachten hierover meer gehad van Nederlandse toeristen die acute hulp nodig hadden in deze twee landen, zo heeft een woordvoerder woensdag laten weten.
‘Hoge Spaanse ziekenhuisrekening verleden tijd’

De afgelopen 1,5 jaar zijn er ongeveer 1400 Nederlanders in Spanje en Portugal geweest die acute zorg nodig hadden. Tientallen van hen werden volgens de ANWB geconfronteerd met een ‘intimiderend incassobureau’ dat hoge rekeningen indiende. In mei liet de ANWB weten dat er een einde moest komen aan deze misstanden.

 

Toeristen

Volgens de bond brachten staatsziekenhuizen in Portugal en Spanje Nederlandse toeristen na een behandeling soms wel drie keer zoveel in rekening als de lokale bevolking. De ziekenhuizen zouden de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) niet accepteren, ondanks afspraken hierover die op Europees niveau zijn gemaakt.

EHIC
‘De afgelopen maanden hebben we heel veel met de directies van ziekenhuizen gesproken en ook de Europese Commissie is zich ermee gaan bemoeien. Het lijkt erop dat de EHIC nu breed geaccepteerd is’, aldus de
woordvoerder. De zorgverzekeringskaart zorgt er onder meer voor dat de zorgverzekeraar de rekeningen van de buitenlandse ziekenhuizen afhandelt op grond van de basisdekking in Nederland.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.