Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Opheldering Schippers over euthanasie'

De Tweede Kamerleden van de ChristenUnie en de SGP zijn ongerust door een opmerking over euthanasie van minister Schippers van VWS. De partijen willen opheldering over haar mededeling op Radio1 dat er naar het oprekken van de regels moet worden gekeken.
'Opheldering Schippers over euthanasie'
Foto: ANP Photo, Roos Koole

'Je kunt je afvragen of de euthanasieregels die we hebben voldoende duurzaam en toekomstbestendig zijn. De maatschappij wil meer dan de regels toestaan, dan moet je je afvragen of die regels ruimer gesteld moeten worden', aldus Schippers tijdens haar radio-interview.

ChristenUnie

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie: 'Haar uitspraken gaan een stap verder dan de huidige euthanasiewet door te stellen dat de regels opgerekt kunnen worden omdat volgens haar de maatschappij anders over hulp bij zelfdoding is gaan denken. Juist bij vraagstukken van leven en dood is grote zorgvuldigheid vereist. Het oprekken van de huidige wetgeving past daar niet bij. De wet, wat je er ook van vindt, is helder dat hulp bij zelfdoding strafbaar is omdat het tegen het leven zelf ingaat en bovendien onomkeerbaar is. Een rechterlijke uitspraak blijft nodig om de motieven en de handelswijze te blijven toetsen. Om dat vast te stellen, is geen commissie van wijzen nodig.'

SGP

De SGP wil ook opheldering. Fractievoorzitter Kees van der Staaij zal de minister er tijdens de VWS-begrotingsbehandeling 'hartige vragen' over stellen. De SGP is bang dat allerlei nadenkcommissies er bij voorbaat toe leiden dat de teugels al gevierd worden en de bestaande wet tussen haken komt te staan. 'Nadenken mag geen vrijbrief zijn voor illegale praktijken', aldus Van der Staaij.

2 reacties

  • René Boog

    Ruis ontstaat over meer thema's dan Heringa...ik zie het Malieveld nog niet volstromen over dit thema als met de pro-zwarte Pieten, dat was pas opschudding in de maatschappij. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw heeft een politicus voorspeld dat de maatschappij na het regelen van abortus ook euthanasie bespreekbaar zou maken, ondanks stepping-stone argumenten. Zie hier!

  • Spreeuw

    Albert Heringa heeft er toch voor gezorgd dat de boel opgeschud wordt, zie hier !

Of registreer u om te kunnen reageren.