Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alarmknop als sieraad wordt wel gedragen

Mark van Dorresteijn
Ouderen blijken vaker personenalarmering te dragen wanneer het hulpmiddel een mooi uiterlijk heeft. Dit blijkt uit recent onderzoek van Zorgverzekeraar VGZ en leverancier CSI Service.
Alarmknop als sieraad wordt wel gedragen
Foto: CSI Service

Personenalarmering bij ouderen wordt mede vanwege het stigmatiserende uiterlijk van het hulpmiddel  door de helft van de ouderen niet of nauwelijks gedragen. Met een personenalarm, een pols- of halszender met een kastje, kunnen zij in een (medische) noodsituatie met een druk op de alarmknop altijd hulp inroepen. Om ouderen te overtuigen om toch het hulpmiddel te dragen, werd het uiterlijk aangepast. De nieuwe halsketting  met ingebouwde zender is bestemd voor  vrouwen. Voor mannen wordt binnenkort een polsband ontwikkeld.

Uiterlijk is belangrijk

Een gebruiker van het personenalarm gaf richting VGZ aan dat de zender zelden werd gedragen  vanwege het hulpbehoevende uiterlijk. ‘Ik zou graag meer zelf willen bijbetalen voor een mooiere ketting’. Het signaal leidde tot een enquête onder gebruikers van personenalarmering. Hieruit bleek dat de alarmknoppen vaak op het nachtkastje blijven liggen om soortgelijke redenen. ‘In bijna de helft van de gevallen (47 procent) gaven mensen eerlijk aan dat het uiterlijk van de zender ze weerhoudt deze ook te dragen’, vertelt Nicole Hermans, zorginkoper bij VGZ. ‘We zochten dus samen met onze leverancier CSI Service naar een oplossing, want mensen in nood moeten immers altijd snel alarm kunnen slaan.’

Jan Verasdonck, directeur CSI Service: ‘VGZ heeft ons duidelijk gemaakt dat door meer aandacht aan de vormgeving te besteden de zender vaker gedragen zal gaan worden. Achteraf eigenlijk heel vanzelfsprekend, maar gek genoeg was daar nog niemand eerder opgekomen.’

Personenalarmering

In Nederland hebben ongeveer een kwart miljoen mensen een personenalarmeringssysteem. In de meeste gevallen betalen mensen de kosten zelf. In bijzondere medische gevallen kunnen mensen een deel van de kosten betaald krijgen door de zorgverzekeraar. Er moet dan volgens de wet sprake zijn van een combinatie van omstandigheden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.