Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Het Nivel presenteert komende maandag het lang verwachte derde rapport over zorggerelateerde schade bij patiënten van ziekenhuizen in 2012. Dan wordt duidelijk of het aantal vermijdbare sterfgevallen en de vermijdbare schade bij patiënten is gedaald ten opzichte van 2008. Dat jaar overleden 1960 patiënten door potentieel vermijdbare schade.
Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Programmaleider Cordula Wagner, hoogleraar patiëntveiligheid, wilde bij publicatie van het vorige rapport niet spreken van een stijging van het aantal sterfgevallen ten opzichte van 2004 (1735 patiënten) omdat sprake was van een statistische  onzekerheidsmarge. De onderzoeksresultaten van komende maandag zijn neergelegd in het rapport Monitor Zorggerelateerde Schade – Onderzoek patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen. Hieruit moet ook blijken of alle extra inspanningen op het gebied van patiëntveiligheid resultaat hebben gehad.

Speerpunt

Onder oud-minister Ab Klink van VWS is patiëntveiligheid uitgeroepen tot een van de speerpunten van het beleid. Ziekenhuizen zijn verplicht om een gecertificeerd VMS (Veiligheidmanagementsysteem) in te  voeren. Minister Edith Schippers heeft eind 2010 verklaard dat het aantal vermijdbare sterfgevallen in twee jaar tijd moet zijn gehalveerd.

Schade tijdens behandeling

In 2008 werden 1,3 miljoen mensen in het ziekenhuis opgenomen. Daarvan kreeg bijna 3 procent te maken met schade tijdens de behandeling die mogelijk voorkomen had kunnen worden. Een klein deel van de schade had te maken met het toepassen van medische technologie.

4 reacties

 • aankomend HA

  Als de tien thema’s van VMS niet tijdig, en tevens, niet afzonderlijk van elkaar geëvalueerd worden – dan komt er onherroepelijk gesjoemel met scores. Te denken valt dan aan gesjoemel met de Early Warning Score.

 • aankomend HA

  @ Mr Sophie Hankes: NIVEL een artseninstituut?

 • Mr Sophie Hankes, SIN-NL

  Zouden artsen inmiddels eindelijk anno 2013 als echte professionals hun medische dossiers op orde hebben, dus volledig met alle noodzakelijke relevantie en correcte informatie over de feiten van ziektegeschiedenis, lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek, diagnose, medicatie, behandeling, uitkomst op behandeling? Of blijven ze onverschillig naar het lot van hun patienten en denken ze vrijwel uitsluitend aan hun reputatie=lees portomonnee?
  Anders blijven dit soort NIVEL (artseninstituut) rapporten steken in speculatie en damagecontrol om vooral de reputatie van falende ziekenhuizen te beschermen, om vooral de namen van individueel falende artsen niet te hoeven noemen. Dit valt onder de definitie van misleiding.

 • Rob

  Wie betaalt, bepaalt. Dus de vraag is waar het geld van dit onderzoek vandaan komt. Vermoedelijk VWS en het lot wil dat de huidige minister ook de vorige is en dat de uitkomst dus haar beleid toetst. Die vorige minister Schippers deed gewaagde uitspraken over het halveren van de vermijdbare sterfte. Het cijfer moet dus lager uitkomen zodat de minister kan claimen op de goede weg te zijn. De werkelijkheid is dat het VMS niets heeft veranderd op de werkvloer en dat het nieuwe cijfer niet wezenlijk lager kan zijn.

Of registreer u om te kunnen reageren.