Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ruwaard: Geld ging voor veiligheid

Bestuurders en specialisten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis hadden het zo druk met ruziën over geld dat de veiligheid ondergesneeuwd raakte.
Ruwaard: Geld ging voor veiligheid

Dat is een belangrijke conclusie die de Onderzoeksraad voor Veiligheid trekt in het vandaag gepubliceerde rapport "Kwetsbare zorg: patstelling in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis."

Dief van eigen portemonnee

Sinds 2006 was het ziekenhuis, dat inmiddels is omgedoopt tot Spijkenisse Medisch Centrum, vooral gericht op het draaien van productie. Dit gebeurde bijvoorbeeld door uitbreiding van maatschappen, opzetten van buitenpoli's en het ontwikkelen van themapoli's in het ziekenhuis. Langdurige discussies over geld leidden tot een patstelling tussen bestuur en medische staf. Om meer ellende te voorkomen, koos het bestuur ervoor om geen harde eisen te stellen aan uitbetaling van het variabele deel van het honorariumbudget voor specialisten. Het variabele deel werd gewoon bij het vaste deel gevoegd en dus niet bestemd voor kwaliteit. Specialisten zouden "een dief van hun eigen portemonnee zijn" als ze extra tijd zouden besteden aan gesprekken met patiënten en hun naasten.

Sturing

Van een gezamenlijke sturing van het ziekenhuis was dan ook geen sprake. Randvoorwaarden voor kwaliteit en veiligheid waren onvoldoende aanwezig, met name bij de anesthesiologie, neurologie en interne geneeskunde, waar ook specialisten na conflicten zijn vertrokken.

Cardiologen

In het Ruwaard van Putten voldeed de zorg voor terminale hartpatiënten niet aan de laatste inzichten. De Onderzoeksraad noemt de cardiologen ervaren, maar veelal solistisch werkend. Hun belangrijkste werkterrein was de polikliniek, waar zij dagelijks zoveel mogelijk patiënten wegwerkten. Als gevolg hiervan bleef er weinig tijd over voor zorg in de kliniek. Ze reflecteerden weinig op elkaars handelen, de dossiervoering was matig en samenwerking met andere specialismen was er nauwelijks.

"Natuurlijke dood"

Toch trekt de Onderzoeksraad niet het medisch technisch handelen van de cardiologen in twijfel. De twintig sterfgevallen zijn volgens experts te kenmerken als "natuurlijk overlijden van ernstig zieke patiënten." Anders gezegd: de patiënten zijn overleden als gevolg van hun aandoening en niet door het toedienen van morfine.

Communicatie

Afgelopen zomer constateerde de Commissie Danner al dat het sterftepercentage bij de cardiologie niet afweek van die in enkele andere ziekenhuizen. De Onderzoeksraad rekent het de cardiologen wel aan dat zij veel te weinig gecommuniceerd hebben naar de familieleden en naasten. Daarom konden bij hen gemakkelijk misverstanden en twijfel over de expertise van de cardiologen ontstaan.

Verantwoordelijkheid

De Onderzoeksraad noemt de problemen in het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis niet uniek. Ook bij de hartchirurgie in het Nijmeegse Radboudumc en de bariatrische chirurgie in het Scheper Ziekenhuis in Emmen kwam de veiligheid in het geding omdat raad van bestuur en medisch specialisten onvoldoende gezamenlijke verantwoordelijkheid hadden genomen.

2 reacties

  • IKKE

    tja marktwerking zorgt voor markt taferelen. Diep trietse ontwikkeling in de zorg

  • Star

    Tja zet eens wat meer mensen met verstand van en zicht op zorg in de besturen zou ik zeggen.Het lijkt wel of die er ongewenst zijn, want je vindt ze er niet én er wordt zelfs beschreven dat besturen een hechte club zijn.Dus ze spelen elkaar deze baantjes toe. Walgelijk eigenlijk als je niet in staat bent om zicht te hebben op de meest belangrijke zaak in je huis: de patiënten.Die mogen dan wel 'big business' zijn. maar ze verlangen wel waarvoor wordt betaald: uitstekende zorg.Ik kan alleen maar zeggen: vertrouw jezelf en je familie niet toe aan een stel rekenmeesters, maar zoek naar artsen met hart voor hun vak, die zijn er.

Of registreer u om te kunnen reageren.