Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen moeten sterftecijfers publiceren

Ziekenhuizen zijn volgend jaar verplicht om hun sterftecijfers op hun website te publiceren. Het gaat zowel om de gemiddelde sterftecijfers, als om de sterftecijfers per patiëntengroep. De ziekenhuizen moeten de cijfers ook aanleveren aan de Nederlandse Zorgautoriteit.
Ziekenhuizen moeten sterftecijfers publiceren

Brancheorganisaties van ziekenhuizen hebben in 2009 al toegezegd dat zij de sterftecijfers zullen publiceren. Veel ziekenhuizen maken wel hun gestandaardiseerde gemiddelde sterftecijfers (de HSMR) bekend, maar blijven achter met de sterftecijfers per diagnosegroep (de SMR’s), dat zijn de cijfers per groep patiënten met dezelfde aandoening. Minister Schippers van VWS wil dat alle ziekenhuizen zowel de gemiddelde sterftecijfers, als de sterftecijfers per patiëntengroep publiceren en heeft de NZa gevraagd dat verplicht te stellen.

Transparant

Het is belangrijk dat ziekenhuizen transparant zijn over gegevens die iets zeggen over de kwaliteit van de zorg die zij verlenen. Op die manier krijgen consumenten meer inzicht in de zorg. Deze cijfers kunnen consumenten helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde behandeling in een specifiek ziekenhuis.

Goede zorg

De cijfers zijn een indicatie, aldus de NZa, hoge sterftecijfers betekenen niet direct dat een ziekenhuis geen goede zorg levert. Om consumenten goed te informeren, verwacht de NZa dat ziekenhuizen een duidelijke toelichting geven bij hun eigen sterftecijfers en de ontwikkeling daarin.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.