Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘71 procent longontstekingen wordt gemist’

Mark van Dorresteijn
Ruim zeven op de tien longontstekingen worden bij het eerste bezoek aan de huisarts niet herkend. Dat meldt het Longfonds op basis van gepubliceerd onderzoek in European Respiratory Journal.
‘71 procent longontstekingen wordt gemist’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Een röntgenfoto geeft uitsluitsel, maar die is in de huisartsenpraktijk niet direct voorhanden. Een onbehandelde longontsteking kan leiden tot complicaties als longvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Diagnose

Wetenschappers van het UMC Utrecht en Julius Center onderzochten 2.810 mensen die met hoestklachten bij de huisarts kwamen. Uit eerder onderzoek is bekend dat ongeveer 5 procent van zo’n groep een longontsteking heeft. Dat werd in het Utrechtse onderzoek bevestigd: volgens de röntgenfoto, die binnen een week na het huisartsenbezoek werd gemaakt, hadden 140 mensen (4,9 procent) tekenen van een longontsteking. Maar volgens de huisartsen, die af gaan op eigen waarneming, waren het er 41 (1,5 procent). De huisarts stelde dus bij het eerste contact in slechts 29 procent van de gevallen dezelfde diagnose als de radioloog. Een slecht behandelde longontsteking kan leiden tot ziekenhuisopname en complicaties zoals longvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Patiënt aan zet

Jaarlijks worden er in Nederland 172.000 gevallen van longontsteking geregistreerd door huisartsen, volgens cijfers van het RIVM uit 2007. ‘Dat kunnen er dus in werkelijkheid ruim een half miljoen zijn’, waarschuwt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. Een röntgenfoto maken van elke patiënt is onmogelijk. Nader onderzoek naar sneltesten in de huisartsenpraktijk kan helpen om de diagnostiek bij de huisarts te verbeteren. Intussen blijft het risico voor patiënten volgens de onderzoekers beperkt, zolang huisartsen hen maar op het hart drukken om terug te komen als de klachten aanhouden. Volgens Rutgers moeten patiënten daarom zelf aan de bel trekken wanneer klachten aanhouden.

3 REACTIES

  1. Een slechte , schimmelbevorderende mondhygiëne , als oorzaak van longontstekingen wordt door de meeste artsen niet in de anamnese en diagnostiek mee – en opgenomen , zeker niet in combinatie met eventuele andere fysieke , weerstandsverminderende ongemakken ! ! ! Voordeel : zorgbehoevende ouderen verhogen de sterftecijferwinsten van onze noodlijdende ..pensioenfondsen.

  2. Lees alle reacties
  3. Zo’n onderzoek verdient nadere uitwerking. Kennelijk is de diagnose mede gemist omdat er geen koorts in het spel was. Daarnaast is merkwaardigerwijs de definitie van longontsteking weinig gedifferentieerd. Vooral bij ouderen komt aspiratiepneumonie frequent voor, hoewel minder dan vroeger toen er nog geen protonpompremmers bestonden en reflux niet effectief geremd kon worden.

  4. Zijn alle foto’s ook apart door minimaal 2 radiologen beoordeeld? De variatie onder de waarneming kan ook behoorlijk groot zijn.
    Zijn alle longontstekingen waarvoor evt antibiotica worden gegeven op grond van dit onderzoek te duiden? Groot aantal longontstekingen zijn nl viraal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.