Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bewindslieden: Meer e-health en ‘altijd zorg verzekerd’

Staatssecretaris Van Rijn belijdt dat de overheid ‘niemand los laat’ die niet meer in zijn eigen omgeving kan wonen. Minister Schippers wil meer vaart maken met e-health toepassingen die mensen meer zelfredzaam maken. Dat staat in de door hen gepresenteerde visie op zorg.
Bewindslieden: Meer e-health en ‘altijd zorg verzekerd’
Foto: ANP Erik van t Woud

De overheid zal er altijd zijn voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben of die geen beroep op hun omgeving kunnen doen. Dat laat staatssecretaris Van Rijn weten in de gezamenlijke VWS-agenda: “Van systemen naar mensen”. Van Rijn: 'Wij laten niemand los. Wie niet meer in zijn eigen omgeving kan wonen, zal altijd verzekerd zijn van zorg. Daarvoor willen we goede zorg in een instelling waarborgen.’

Beleidsvoornemens

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn hebben vrijdag hun gezamenlijke visie op zorg naar de Tweede Kamer gestuurd. Donderdag spreken de bewindslieden met de vaste Kamercommissie over hun beleidsvoornemens. Minister Schippers schrijft dat zij de komende jaren ruim baan wil geven aan arbeids- en kostenbesparende technologieën als e-health: ‘Zo kunnen we bij een toenemende vraag naar zorg een verschraling ervan voorkomen.’

Mens centraal

Van Rijn benadrukt dat de mens centraal komt te staan bij de veranderingen in de langdurige zorg en niet het systeem. Volgens hem zal de overheid er altijd moet zijn voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben of die geen beroep op hun omgeving kunnen doen. Hij stelt dat dit ook het uitgangspunt is ‘in de wijze waarop een groter beroep wordt gedaan op de eigen kracht van mensen en hun gemeenschappen.’

Technologie

Door meer technologie toe te passen in de gezondheidszorg krijgen volgens minister Schippers zieken meer kans mee te blijven doen in de samenleving. Zij wil meer nadruk op e-health, bijvoorbeeld online een medische vraag stellen, een afspraak maken of therapie volgen. ‘Waarom kan ik mijn huisarts niet via internet bereiken?’ vraagt Schippers zich af in de Kamerbrief. ‘Waarom heb ik een CIZ-indicatie terwijl mijn wijkverpleegkundige veel beter weet wat nodig is?’

Carolien Stam

Of registreer u om te kunnen reageren.