Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

LangeLand nog niet gered

Loek Winter en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda maken samen een plan om het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer te redden. Van een redding is pas sprake als de zorgverzekeraars en het LangeLand Ziekenhuis daarmee instemmen.
LangeLand nog niet gered

Het LangeLand Ziekenhuis en Loek Winter, directeur van de DC Groep, hebben eind oktober 2012 overeenstemming bereikt over een overname. Winter kreeg honderd dagen de tijd om de financiering rond te krijgen. Die termijn is 31 januari verstreken. De definitieve overname is echter nog niet in kannen en kruiken.

Groene Hart en Loek Winter samen

Inmiddels zijn de kaarten anders geschud. Loek Winter trekt nu samen op met een andere overnamepartij: het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Dat heeft eind 2012 op verzoek van de zorgverzekeraars een eigen overnameplan gemaakt. Het LangeLand Ziekenhuis wilde daar echter niets van weten, omdat het liever in zee gaat met Loek Winter. Wederom op verzoek van de zorgverzekeraars hebben beide overnamepartijen de beste onderdelen van hun plan gecombineerd. Winter wordt eigenaar van het LangeLand. De betrokkenheid van het Groene Hart Ziekenhuis bestaat uit het kwalitatief op een hoger niveau brengen van de zorg.

Verstandshuwelijk

Dirk Jan Verbeek, bestuursvoorzitter bij het Groene Hart en tot zomer vorig jaar interim-bestuurder bij het LangeLand, ziet de samenwerking als een verstandshuwelijk. ‘Maar die kunnen heel gelukkig eindigen.’ Beide partijen verschilden aanvankelijk in hun visie op ziekenhuiszorg. Verbeek: ‘De heer Winter ziet de ziekenhuizen als een warenhuis waarin medisch specialisten hun eigen winkel runnen en verder weinig met elkaar te maken hebben. Maar we zijn het eens geworden dat de diagnose van patiënten leidend moet zijn bij de organisatie van zorg.’ Winter bevestigt dat het gecombineerde plan in de maak is. Hij wil inhoudelijk pas reageren als het formeel af is.

Zorgverzekeraars en LangeLand

Als het plan af is, ligt de bal bij de zorgverzekeraars. Zij moeten beoordelen of ze bereid zijn om ervoor te betalen. De vier grote zorgverzekeraars hebben elk ongeveer een kwart marktaandeel. Achmea laat weten alle plannen te toetsen op veiligheid, doelmatigheid en kwaliteit. Verder moeten ook de raad van bestuur en de raad van toezicht van het LangeLand Ziekenhuizen het overnameplan goedkeuren.

Eén reactie

  • adje rem

    Marktwerking in de ZORG ......Hier zal GELD toch niet het ZORGprobleem zijn ? ? ?

Of registreer u om te kunnen reageren.