Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Emmen zet omstreden thuiszorgbeleid door

Emmen zal de nieuwe aanpak rondom de ‘algemene voorziening schoonmaakondersteuning’ voortzetten. Dat terwijl de rechter van oordeel is dat de gemeente in dat beleid onvoldoende voldoet aan de compensatieplicht van de Wmo.
Emmen zet omstreden thuiszorgbeleid door

De gemeente heeft per 1 januari de huishoudelijke hulp vervangen in algemene schoonmaakondersteuning. Daarbij is het aantal uren huishoudhulp verlaagd en zijn de persoonsgebonden budgetten afgeschaft. Hiertegen is een groep cliënten in beroep gegaan. Afgelopen vrijdagmiddag heeft de meervoudige kamer uitspraak gedaan. 'Uit niets blijkt dat deze toegekende voorziening schoonmaakondersteuning rekening houdt met de persoonskenmerken, de behoeften en met de capaciteit van eiseres om zelf in maatregelen te kunnen voorzien', stelt de rechter.

Procerdurele fout
Uit een stuk op de website van gemeente Emmen blijkt dat de verantwoordelijk wethouder Henk Jumelet in de uitspraak geen aanleiding ziet om zijn omstreden beleid te wijzigen: 'Na bestudering van de uitspraak stelt de gemeente vast dat de rechter de wijze van indiceren in 2012 correct acht. De rechter vindt het door de gemeente vastgestelde normenkader niet onredelijk. Wel heeft de gemeente verzuimd de cliënten eind 2012 een besluit te sturen, waarin staat dat men op basis van de beschikking een algemene of individuele voorziening (maatwerk) in 2013 krijgt. Deze procedurele fout vindt het college vervelend en het college zal voor cliënten die in beroep zijn gegaan een nieuw besluit nemen.'

Motie van wantrouwen

Inmiddels stellen vijf fracties in de gemeenteraad van Emmen dat Jumelet moet aftreden. De vijf partijen zijn al vanaf het begin fel tegenstander van het gevoerde beleid. Een motie van wantrouwen wordt voorlopig niet ingediend. De oppositie hoopt dat de wethouder de eer aan zichzelf houdt.

3 reacties

 • Willems

  In de dierentuin wisten ze het al lang: all animals are equal.

 • bezorgde

  Wanneer je iedereen die HH zorg vraagt in eerste instantie die 2 en een half uur hulp geeft en daarbovenop kijkt wat individueel meer nodig is of niet via het keukentafelgesprek, dan zou er misschien iets in zitten.

 • inspraakindezorg

  Als gezagsdrager geef je het goede voorbeeld.
  Legt als gezagsdrager de rechtelijke uitspraak naast zich neer.
  En kijkt dan nog op van burgelijke ongeoorzaamheid.
  Uiteraard zal het de burger door dezelfde gezagsdrager verboden worden te protesteren.

  Wim Kan zei het al: Democratie is de wil van het volk, elke morgen lees ik weer stomverbaast in de krant wat ik nou weer wil.

Of registreer u om te kunnen reageren.