Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

HagaZiekenhuis in actie na hoge sterftecijfers

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft actie ondernemen nadat bekend werd dat de sterftecijfers op de afdeling cardiochirugie de afgelopen jaren hoger waren dan gemiddeld. VPRO-radioprogramma Argos ontdekte dat de sterftecijfers sterk afweken.
HagaZiekenhuis

Het ziekenhuis heeft de overeenkomst met een van de chirurgen uit de maatschap met ingang van juni opgezegd. Het hoofd van de afdeling werd vorig jaar september uit zijn functie ontheven, maar is er nog wel werkzaam als chirurg.

Leids UMC

Het Haagse ziekenhuis kondigde zaterdag ook aan dat de afdeling cardiochirurgie gaat samenwerken met de afdeling Thoraxchirurgie van het Leids UMC. Deze samenwerking is volgens het ziekenhuis tevens een oplossing voor de problemen op de afdeling cardiochirurgie. De leiding over de afdeling cardiochirurgie wordt per vandaag overgedragen aan Robert Klautz van het LUMC.

Registratie niet op orde

Volgens het ziekenhuis communiceerden de chirurgen onderling slecht en was in de periode 2007-2010 de registratie van sterftecijfers niet op orde. Uit onderzoek bleek dat de sterftecijfers die werden doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie lager waren dan de daadwerkelijke cijfers, aldus het ziekenhuis.

Patiëntenverenigingen

De Hartstichting en patiëntenvereniging Hart&Vaatgroep maken zich grote zorgen over de kwaliteit van zorg op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis. Op de website van de Hart&Vaatgroep roepen de twee organisaties de raad van bestuur van het ziekenhuis en de beroepsverenigingen van thoraxchirurgen en cardiologen op direct actie te ondernemen en niet te wachten op de resultaten van nieuw onderzoek. De patiëntenfederatie NPCF ondersteunt de oproep en deelt de zorgen.
Hartpatiënten Nederland heeft in een brief aan de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis zijn grote bezorgdheid uitgesproken over de hoge sterftecijfers op de afdeling cardiochirurgie. De stichting wil opheldering van het ziekenhuis en gaat gedupeerde patiënten vragen zich te melden bij het Meldpunt Cardiologie. Tot nu toe zijn daar zeven klachten binnengekomen over het HagaZiekenhuis.

Meldpunt

Hartpatiënten Nederland opende het meldpunt afgelopen december naar aanleiding van misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat hospitaal sloot zijn afdeling cardiologie in november vorig jaar vanwege een ongewoon hoog aantal overleden patiënten in 2010.

Of registreer u om te kunnen reageren.