Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koks Ikazia winnen kookwedstrijd

Mark van Dorresteijn
De koks van het Ikazia ziekenhuis zijn winnaars van ‘Het beste Menu van de Zorg 2013’. ‘Eten moet een feest zijn’, menen de koks.
Koks Ikazia winnen kookwedstrijd
Foto: Distrivers

De wedstrijd daagt koks van ziekenhuizen, verpleeghuizen of verzorgingshuizen uit om een gezond, creatief en smakelijk driegangenmenu samen te stellen binnen het beperkte budget van vier euro.

Winnende gerecht

Volgens het winnende team met Eric-Jan Wissink (hoofd keuken), Michael van ’t Hoff (kok) en Remco van Witzenburg (kok)
zijn geur, kleur en smaak erg belangrijk om het eten een feest te maken. ‘Eten is een belangrijk medicijn voor de patiënt’, stelt kok Eric-Jan Wissink. De koks bereidden als voorgerecht pastinaak currysoep met kabeljauw en gamba’s. Het hoofdgerecht was kip tajine, ‘daarvoor zij wij geïnspireerd en geholpen door onze Marokkaanse collega’s’, vertelt Wissink. Het nagerecht room met dragon, framboos en chocolade.

Gerechten Ikazia

‘Bij het samenstellen van onze gerechten letten we goed op de voedingswaarden, zodat de maaltijd ook bijdraagt aan een sneller herstel’, vertelt Wissink. ‘Om hier grip op te houden, koken wij waar mogelijk alle maaltijden helemaal zelf. Met ons menu willen wij een afspiegeling geven van onze maatschappij. Dat houdt in, dat naast Hollandse aardappels, vlees en groente ook Surinaamse Roti, Indiase en Indonesischegerechten in ons ziekenhuis geserveerd worden.’

Tweede plek

Koks Peter Stijger en Eric Paters van Meander Medisch Centrum Amersfoort werden nipt tweede. Hun voorgerecht was soep van schelvis met knoflookpuree en pesto van dille, het hoofdgerecht gehaktbrood van kalkoen met spinazie en olijven, crème van zoete aardappel met tricolore groenten en een pittige salsa van tomaten en gegrilde paprika.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.