Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

RVZ: Eigen bijdrage patiënt per verrichting

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg wil een eigen bijdrage van de patiënt per verrichting en een korting op de premie voor mensen die gezond leven. Dat staat in het rapport: “Het belang van wederkerigheid” dat dinsdag 12 maart is overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn.
RVZ: Eigen bijdrage patiënt per verrichting
Foto: ANP

‘Voor het eerst adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) een systeem van eigen bijdrage door patiënten,’ zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink. Anders dan de huidige eigen bijdrage per jaar, wil de RVZ een eigen bijdrage per verrichting. Wel met een plafond, gedifferentieerd naar inkomen en naar verrichting. De RVZ pleit ook voor premiekorting in collectieve polissen voor mensen met een gezonde leefstijl.

Wederkerigheid

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg presenteerde dinsdagmiddag het langverwachte advies: “Het belang van wederkerigheid”. Uitgangspunt is de solidariteit in het zorgstelsel overeind te houden. ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen solidair willen zijn als burgers zelf geen potje van hun gezondheid maken en als er geen geld verspild wordt,’ zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink.

Solidair stelsel

Alle spelers in de zorg hebben hun eigen verantwoordelijkheid om het solidaire stelsel voor basiszorg in stand te houden, zo staat te lezen in het RVZ-rapport. Zorgverzekeraars moeten ‘serieus werk maken van kwaliteitgerichte zorginkoop’. Zorgaanbieders moeten sturen op de beste behandeling in plaats van op zoveel mogelijk verrichtingen. Gemeenten moeten de zorg in de wijk goed organiseren met inzet van de verantwoordelijkheid van burgers. Burgers moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en de “Ik heb overal recht op”- houding ombuigen naar selectief zorggebruik. Rien Meijerink denkt dat niet alle gemeenten even goed zijn voorbereid op hun nieuwe zorgtaak, maar hij is hoopvol gestemd: ‘Ik heb wethouders aan het woord gehoord die snappen dat de verschillende taken van de gemeenten aan elkaar verbonden moeten worden. Dat geeft moed.’

Eigen bijdrage

Om dat te bevorderen moet de patiënt zelf, naar draagkracht, bijdragen aan de kosten voor zorg, aldus het advies van de RVZ. Er moet een ander systeem van eigen financiële bijdrage komen: bijdrage per (medische)verrichting. Met een bijdrageplafond – dat ook naar draagkracht en naar specifieke verrichting kan worden vastgesteld. Zo kan bijvoorbeeld voor gezondheidsbevorderende verrichtingen een kleinere eigen bijdrage worden vastgesteld. ‘Dat heeft meer betekenis voor de burger,’ schat RVZ-voorzitter Meijerink in, ‘die zich eerder zal afvragen of hij dat zorgtraject wel zal inroepen als hij een deel zelf moet betalen.’

 

Het rapport is te downloaden op de site van de RVZ

Carolien Stam

7 reacties

 • erwin

  Dus als je de pech hebt om ziek of gehandicapt te zijn, en je daardoor al geen kans krijgt om een volwaardig inkomen te vergaren, moet je straks, naast de behandelingen van de tandarts en fysio, ook nog gaan kiezen tussen een week niet eten en bv een arts bezoeken of toch maar naar de specialist en dan maar een week geen eten?

  Nederland is een welvarend land, helaas echter voor steeds minder mensen. Recht en Goede zorg is nu al iets exclusiefs voor rijken.

 • aaltd

  Straks wordt het zo: alleen nog premies betalen en per verrichting eveneens betalen. Niks geen restitutie of wat dan ook. Geen zorgtoeslag meer, alleen maar betalen. Kunnen de zorgverzekeringen opgedoekt worden. Maar dat willen de verzekeraars uiteraard niet want die willen wel graag hun eigen zakken blijven vullen. Betaal nu op jaarbasis ruim 12 - 1400 euro maar heb (gelukkig) geen gezondheidsproblemen. Spaar dus al +/- 8 jaar voor een eventuele opname bij mijn verzekeraar (dacht ik). Maar neen, mocht ik ooit nogeens in het ziekenhuis belanden of thuis zorg nodig zijn moet ik extra betalen.

 • bezorgde

  Voor het herverdelen van de afnemende welvaart, worden ambtenaren- oplossingen bedacht die waarschijnlijk bureaucratische adminstratieve molenstenen dreigen te worden. Laten we niet teveel nieuwe regelingen, met weer nieuwe uitzonderingen en weer stapelingseffecten die voor bepaalde groepen wel en anderen weer niet gecompenseerd worden etc ..

 • Heisenberg

  Er moet een ander systeem van eigen financiële bijdrage komen: bijdrage per (medische)verrichting. Met een bijdrageplafond – dat ook naar draagkracht en naar specifieke verrichting kan worden vastgesteld

  En weer het zoveelste dure administratieve vehikel dat in het leven wordt geroepen.

 • Tandarts

  De overheid wil zo 'eerlijk' mogelijk geld herverdelen, en slaat daarbij door omdat niemand gewoon pech mag hebben, dus veel uitzonderingen met bijbehorende subsidie potjes waar vervolgens misbruik wordt gemaakt. Ik pleit voor minder soorten herverdeling.

  De gemiddelde zorgkosten pp zijn 2150e per jaar waarom kost zorgverzekering 'slechts' 100per maand?! Vast door inkomensafhankelijke zvw premie. Is het niet veel simpeler om verzekerings premie te verdubbelen en zvw premie af te schaffen en zorgtoeslag en belasting te verhogen?

  En eigen bijdrage logaritmisch maken (x100e) dus:
  Tot 258? E zorgkosten pj zelf betalen.
  Bij 1000e zorgkosten 300e
  En bij 10000e zelf 400e etc.

 • Anoniem99

  Het wordt zo wel erg inkomensafhankelijk allemaal, en daar hoor je helaas niemand over:
  Nu hebben we:
  - zorgtoeslag, wat in feite een inkomensafhankelijke korting op de premie is
  - inkomensafhankelijke premie ZVW
  - inkomensafhankelijk drempel bedrag aftrek ziektekosten bij belasting

  En nu het voorstel voor een inkomensafhankelijke bijdrage per verrichting.

  Ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat de 'sterkste' schouders alles nog willen of kunnen dragen.....

 • De Vogelvrije Huisarts

  Op de lijst an gelukkigste landen in de wereld staat Nederland op de achtste plaats. Alle landen hierboven hebben een Nationaal Ziekenfonds. Één van deze 7 landen - Zweden - heeft mbt zorg alleen op KWALITEIT gemikt. Gevolg: minder kosten en schade a/d patiënt. Die hebben dan ook geen gesimuleerde marktwerking voor en door ambtenaren!

Of registreer u om te kunnen reageren.