Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers hekelt antirooksite

Minister Edith Schippers (VWS) heeft een webinitiatief veroordeeld van een tweetal longartsen. Het gaat om een website waarop mensen uit de sigarettenindustrie te kijk worden gezet.
Schippers hekelt antirooksite
Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

In het bestuur van de website tabaknee.nl zitten initiatiefnemers Wanda de Kanter en Pauline Dekker, beiden longarts bij het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Verder zitten in het bestuur Frits van Dam, emeritus hoogleraar psychologie Universiteit van Amsterdam en oud-medewerker van het Nederlands Kanker Instituut, Barbara van den Broeke, psycholoog/psychotherapeut Kinderen en Jeugd, René Bernards, hoogleraar Moleculaire Carcinogenese aan het Nederlands Kanker Instituut en advocaat Greetje Creijghton.

Tabaksindustrie
De publicaties op de site zijn er op gericht om onder andere de Haagse tabakslobby te ontmaskeren, en te informeren over de onderhandse manier van opereren door de tabaksindustrie. Op de site staan verhalen over onder anderen hoogleraar Irene Asscher, die wordt neergezet als 'commissaris van een bedrijf dat duurzaam doodt', vanwege haar betrokkenheid bij tabaksproducent Philip Morris. In een ander artikel wordt Eerste Kamerlid Elco Brinkman, ooit commissaris bij Philip Morris, als 'dom en gewetenloos' beschreven. Bovendien wordt Edith Schippers te kijk gezet als 'minister van de Tabakswerkgevers'

Reactie Schippers
Schippers heeft in het Algemeen Dagblad gereageerd op dit nieuwe initiatief. 'Dit soort beweringen moet je hard maken of achterwege laten. Niets is onderbouwd. Het zou de initiatiefnemers sieren deze aperte onzin weg te laten.'

3 reacties

  • Frederik

    Van al die rookdoden ligt de minister ook niet wakker. Ze zwijgt er zelfs over in haar verweer. Dat geeft te denken.

  • Spreeuw

    Tsja, natuurlijk vindt Schippers de site niet leuk: het schijnt dat ze er zelf ook heel kritisch wordt besproken.

  • De Vogelvrije Huisarts

    Het staat de Minister en anderen vrij om deze specialisten voor de rechter te slepen. Dat is een verworvenheid van de rechtsstaat. Klagen in de media komt wel erg zielig over.

Of registreer u om te kunnen reageren.