Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers wil sterftecijfers openbaar

Minister Edith Schippers van VWS wil dat ziekenhuizen sterftecijfers openbaar maken. Ze zal hen daartoe desnoods verplichten, laat ze aan Zorgvisie weten.
Schippers wil sterftecijfers openbaar
Foto: VWS

Het openbaar maken van sterftecijfers is een heet hangijzer in de zorg. In 2011 maakten de brancheorganisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen en de NFU (academische centtra) de HSMR (hospitality standardized mortality ratio) nog openbaar voor alle ziekenhuizen. Dit veroorzaakte veel discussie omdat de HSMR nog niet betrouwbaar genoeg is om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. De onbetrouwbaarheid heeft te maken met de wisselende kwaliteit van de brondata. Niet alle ziekenhuizen registeren goed wat ze precies doen met patiënten.  De NVZ en de NFU besloten in 2012 publicatie van sterftecijfers over te laten aan individuele ziekenhuizen. Uit een inventarisatie van adviesbureau De Praktijkindex, gespecialiseerd in sterftecijfers, blijkt dat eenderde van de ziekenhuizen de HSMR niet publiceert.

Schippers wil openheid over sterftecijfers

Minister Schippers vindt het zeer belangrijk dat kwaliteitsinformatie en kwaliteitsverschillen in de zorg, zoals betrouwbare sterftecijfers, inzichtelijk zijn, laat ze via haar woordvoerder aan Zorgvisie weten. 'Dit is allereerst in het belang van de patiënten, maar ook is het onmisbaar voor ziekenhuizen zelf om hun zorg aantoonbaar te kunnen verbeteren. Individuele instellingen en brancheorganisaties zijn allereerst aan zet om te zorgen voor volledige, uniforme en betrouwbare gegevensregistratie. Maar als dit onvoldoende oplevert, zal minister Schippers zelf nadere stappen overwegen, waaronder het eventueel opleggen aan ziekenhuizen van verplichtingen hiertoe. De minister volgt de ontwikkelingen nauwlettend en verkent al hoe zo'n eventuele verplichting vormgegeven kan worden.'

5 reacties

 • adje rem

  Ik peuter 20 x per dag in mijn neus. Ik was 20 x per dag mijn handen . Ben ik nou een schoon persoon of een viespeuk ? ? P.s. Ik vermeld overigens niet of ik voor of na het peuteren mijn handen was . Wat wil deze boekhoudster nu met deze cijfertjes ? ? Word er ook onderverdeeld naar religie , autochtonen , inkomen , automerk..........Enz..? ? Mijn GRATIS conclusie : voor meer of minder mensen komt de zon op ! ! !

 • Kaat

  Deze minister moet zich eens gaan bezighouden met zaken die wel belangrijk zijn en echt een verbetering kunnen opleveren!

 • Koos Dirkse

  De zoveelste aflevering van de soap die transparantie in de ziekenhuizen heet. En ook deze aflevering lost het werkelijke probleem niet op.

  Heb er een blog over geschreven: http://dirkse.org/cgi-bin/weblog_basic/index.php?page_id=759

 • bezorgde

  Mogelijk ongewenste bijwerking: Straks weigert men de oudere patient, die een iets hoger risico vormt, te opereren: omdat die de cijfers ongunstig zou kunnen
  beinvloeden. Tsja ook een manier om te bezuinigen. En een gewogen sterftecijfer brengt de leek geen info. Adviesbureaus verdienen goud geld aan benchmarken en de dokter heeft steeds minder tijd voor u, omdat hij alle aanvinklijsten moet bijhouden.

 • Teceer

  ik vrees dat deze wens van de minister de patiënten weinig extra informatie oplevert. het lijkt een vorm van geestenbezwering, niet ongelijk aan de nadruk op de Cito-toets in het onderwijs. die toets zegt alleen iets over de kwaliteiten en competenties van de leerling op het moment waarop de toets werd afgenomen, en niets over het proces waarin die zijn ontstaan of de kwaliteit van de individuele mensen die daarin een rol gespeeld hebben.

  het sterftecijfer is geen kwestie van simpelweg het aantal patiënten optellen, dat tijdens het verblijf in een instelling is overleden. sommige patiënten overlijden nog voordat zij in het ziekenhuis enige behandeling hebben ondergaan, bij andere kan alleen nog pijnbestrijding plaatsvinden. er zijn patiënten die tijdens de behandeling (tijdens een operatie of in de fase daarvoor of daarna) overlijden, maar lang niet altijd aan de kwaal waarvoor zij geopereerd werden.
  dan is er een grote groep patiënten die na te zijn uitbehandeld het ziekenhuis voor herstel of overlijden verruilt voor de huiselijke omgeving of een andere instelling; worden die overlijdensgevallen aan die andere omgeving toegerekend of -indirect- toch aan het ziekenhuis? of drukken ze niet op de prestatie van het ziekenhuis omdat het ze 'op tijd' elders heeft weten onder te brengen?

  de roep om de publicatie van sterftecijfers van ziekenhuizen is een nieuw voorbeeld van de doorgeschoten boekhoudersmentaliteit, die twintig jaar liberalisering ons hebben gebracht.

Of registreer u om te kunnen reageren.