Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuissterfte verschilt per provincie

De kans dat een burger in een ziekenhuis overlijdt, hangt samen met de woonplaats. Dat melden wetenschappers in een artikel in Medisch Contact.
Ziekenhuissterfte verschilt per provincie
Foto: rgbstock/Jascha Hoste

Wim van den Bosch (senior adviseur kwaliteit St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein), Maarten Broers (hoogleraar klinische epidemiologie VUmc) en Cordula Wagner (bijzonder hoogleraar patiëntveiligheid VUmc) hebben de ziekenhuissterfte per provincie berekend. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn. Zo heeft een inwoner van Limburg, waar de ziekenhuissterfte het hoogst bleek, een 28 procent hogere kans om in het ziekenhuis te overlijden dan een Groninger of Fries.

HSMR interpreteren

De wetenschappers hebben geen eenduidige verklaring voor deze regionale verschillen. Ze vermoeden dat cultuur en religie mede bepalend zijn om al dan niet in een ziekenhuis te overlijden. Het fenomeen dat geografie invloed heeft op ziekenhuissterfte bemoeilijkt de interpretatie van de HSMR. Daarom is er nader onderzoek nodig, schrijven de wetenschappers in Medisch Contact. Pas daarna is het mogelijk de HSMR’s van ziekenhuizen zinvol te interpreteren en met elkaar te verglijken.

Zorgvisie-artikel

In het maartnummer van Zorgvisie Magazine is een artikel verschenen waarin de ruwe sterfte in ziekenhuizen is afgezet tegen de HSMR (werkelijke sterfte : verwachte sterfte x 100). Het artikel benadrukt het belang van een goede registratie van basale medische gegevens (reden van opname, leeftijd, comorbiditeit en urgentie van de opname) die sowieso noodzakelijk zijn om goede zorg te leveren. Ziekenhuizen kunnen de HSMR gebruiken als indicator voor vermijdbare sterfte in eigen huis.

4 reacties

 • adje rem

  Heeft men ook de klimato-logische opwarming in Limburg , het aantal naturapolissen , carnaval en de lage plaats van de eredivisieclubs van Limburg ,de kwaliteit van de gouverneur , enz..enz..ook in dit cijfer verdisconteerd ? ? Zo niet dan sterft dit onderzoek in schoonheid .....toch ? ? Gelukkig is er per provincie geen significant verschil in de sterfte in bejaardenhuizen. Die is overal ...100% ? ?

 • Henk

  Al zolang er landelijke zorgcijfers worden verzameld - 150 jaar of zo - zie je dat het gebruik van formele zorg groter is naarmate gebieden meer verstedelijkt zijn en naarmate we zuidelijker in het land komen, in die volgorde.
  Prima onderzoek trouwens, ook goed weergegeven in Zorgvisie deze keer, maar helaas in de dagbladen al weer behoorlijk uit zijn verband gerukt.

 • Amiz Delft

  Er is een belangrijk effect te noemen, al is er nog geen goede term voor, laat ik zeggen, de-wal-en-het-schip fenomeen: de vergelijkbaarheid van de cijfers. Ziekenhuizen passen hun beleid steeds maar bij, MEDE op basis van de sterftecijfers, waardoor de sterfte niet verandert, maar wel de cijfers. Je zou een Data Influence Factor (DIF) in moeten bouwen, die in Limburg op 0,5 ligt. Zodoende zijn de cijfers helemaal niet verschillend per regio. Hoe bepaal je DIF? Heel simpel: ga de werkvloer op. Zij kunnen het onderzoekers direct vertellen.

 • Teceer

  blij dat de kans dat ik in een ziekenhuis overlijd verandert als de plannen van minister Plasterk om provincies te fuseren doorgaan. dit bericht is typisch gebaseerd op wat de statistiek een nonsense-correlatie noemt.

Of registreer u om te kunnen reageren.