Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Behandelduur van tbs-ers gaat omlaag

De komende jaren gaat de gemiddelde behandelduur van tbs'ers met twee jaar omlaag. Hiertoe hebben GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) afspraken gemaakt met staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Ook gaat het aantal intensieve behandelplaatsen omlaag.
Behandelduur van tbs-ers gaat omlaag
Foto: ANP Martijn Beekman

 

Het budget voor forensische zorg wordt de komende jaren verlaagd van 725 miljoen euro in 2012 naar 602 miljoen euro in 2017. Dit is noodzakelijk vanwege aangekondigde bezuinigingen in het gevangeniswezen en vanwege verminderde instroom in de forensische zorg.

 

Joep Verbugt

De maatregel moet leiden tot een daling van de behandelduur van tien naar gemiddeld acht jaar. ‘Dat betekent niet dat straks allemaal tbs-gestelden vrij op straat komen te lopen’, zegt bestuursvoorzitter Joep Verbugt van GGZ Eindhoven. Verbugt werkt als bestuurslid van GGZ Nederland en voorzitter van het forensisch netwerk aan het convenant. ‘De achtergrond is dat de behandelduur van tbs-gestelden de laatste vijf jaar gemiddeld van zes á zeven jaar is opgelopen naar gemiddeld tien jaar. Dat komt door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen waardoor de nadruk steeds meer is komen te liggen op de risico’s van tbs. Zoals ontsnapping tijdens verlof. Tegenwoordig werken we steeds meer met geavanceerde risicotaxatieinstrumenten waarmee we heel gericht kunnen voorspellen welke tbs’ers klaar zijn voor kortere behandeling. Je wilt op een gegeven moment ook dat mensen terug kunnen keren in de samenleving.’

Minder zorgintensief
In het nieuwe beleid willen de behandelaren patiënten zo veel mogelijk laten doorstromen naar minder zorgintensieve voorzieningen om niet onnodig beslag te leggen op dure, hoog beveiligde capaciteit. ‘Hiertoe heeft de forensische zorg al eerder afspraken gemaakt met de verplichte ggz. We gaan veel specifieker kijken welke patiënten naar reguliere ggz-klinieken kunnen in plaats van naar de dure tbs-klinieken.’ Deze ontwikkeling zal volgens Verbugt zeker leiden tot sluiting van verschillende tbs-klinieken. ‘Dat is helaas de realiteit.’

Minder streng

Verbugt wijst er op dat de rechter tbs oplegt en bepaalt of de individuele tbs’er naar een minder strenge instelling gaat of niet. ‘Daarom hebben we een afspraak met justitie gemaakt om daar van alle kanten zo kritisch mogelijk naar te kijken en te streven naar een gemiddelde verlaging. Maar de rechter heeft uiteindelijk het laatste woord.’

Of registreer u om te kunnen reageren.