Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Don Berwick komt naar Zorgvisie Executive Seminar

Kwaliteitsgoeroe Don Berwick is de keynote op het Zorgvisie Executive Seminar ‘Kostendruk als stimulans voor veiligheid en kwaliteit’ op 3 oktober.
Don Berwick komt naar Zorgvisie Executive Seminar

Berwick is oprichter van the Institute for Health Improvement (IHI) en werd in 2010 door president Obama aangesteld om Obamacare uit te voeren. Tegenwoordig is hij adviseur van de Britse premier Cameron.

Berwick over patiëntveiligheid

In een interview in het afgelopen meinummer van Zorgvisie gaat Berwick onder meer in op het Nederlandse overheidsprogramma over veiligheidsmanagementsystemen (VMS) dat in januari dit jaar is afgelopen. Hij stelt daarin dat de overheid patiëntveiligheid niet kan overlaten aan individuele ziekenhuizen. ‘Het is cruciaal dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt in een sector waar mensen grote risico’s lopen, net zoals ze dat doet bij de chemische en nucleaire industrieën. De overheid moet transparantie over veiligheidsindicatoren afdwingen. Echt veilig werken is een enorme opgave voor de zorg. Er zijn verbeteringen nodig op het gebied van techniek, cultuur, strategie en financiën. Dat kun je niet aan individuele ziekenhuizen overlaten. Landen waar de overheid een platform creëert voor gezamenlijk leren, boeken grote successen.’

Zorgvisie Executive Seminar

Op het congres op 3 oktober zal Berwick spreken over hoe kwaliteit en doelmatigheid een rol kunnen spelen bij de zorginkoop. Ook komt aan de orde hoe ziekenhuizen hun interne veiligheidsbeleid vorm kunnen geven om het aantal complicaties te verminderen. Verder zal Berwick ingaan op mogelijkheden om patiënten nauwer te betrekken bij het vormgeven van zorg, om de zorg te verbeteren en doelmatiger te maken. Op het congres zal er volop gelegenheid zijn om in discussie te gaan met Berwick.

2 reacties

  • Jan C

    Ja, ja preventief en efficient denken -- mijn smeekbeden van 5 jaar lang worden verhoord.
    Geef het de naam MOVE en iets dat al 50 jaar bewezen heeft dat het werkt, komt opnieuw tot leven.
    Mijn dag kan niet meer kapot.

  • Amiz Delft

    Ik ken Don en het Instituut IHI in Boston met erg bevlogen vaak jonge medewerkers, die een groot aantal verbeterprogramma's hebben opgesteld. Een van de mooiste vond ik het MOVE, MOVING, MOVEMENT om verbeteringen in gang te brengen en te houden

Of registreer u om te kunnen reageren.